Kajenje predstavlja pot v nevarnost, prepleteno z zdravstvenimi in duševnimi izzivi. V tem članku bomo na kratko raziskali, kako kajenje vpliva na telo in duha, kako lahko nikotinska nadomestna terapija pomaga pri premagovanju odvisnosti ter kako slediti preprostim nasvetom za prenehanje kajenja.

Kajenje vpliva na dihala, srčno-žilni sistem, prebavila, spolne organe in kožo. Pljuča se soočajo z vnetji, srce dela pod pritiskom in koža izgublja sijaj. Debela plast katrana otežuje dihanje in tako lahko povzroča kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB). Nikotin, osrednja sestavina cigaret, deluje kot agonist nikotinskega acetilholinskega receptorja v centralnem živčnem sistemu, kar sproži povečano sproščanje nevrotransmiterja dopamina in aktivira nagrajevalni sistem možganov, kar poveča hrepenenje po cigaretah in lahko vodi v odvisnost.  Poleg tega nikotin vzbuja lažen občutek ugodja, ki se hitro izgubi, kar povečuje željo po novi cigareti. Kajenje ne vpliva le na fizično zdravje, temveč tudi na duševno zdravje, saj se povezuje z zvišano stopnjo stresa in anksioznosti.

S farmakološkega vidika imamo možnost, ki lahko olajša proces prenehanja kajenja – uporabo nikotinske nadomestne terapije (NNT). Ta pristop se osredotoča na zmanjšanje hrepenenja po nikotinu med opuščanjem kajenja. NNT vključuje uporabo različnih nikotinskih nadomestnih izdelkov, kot so obliži, žvečilke, oralna pršila. Ti nadomestki postopoma zmanjšujejo vnos nikotina v organizem, kar prispeva k zmanjšanju hrepenenja po nikotinu in blaženju odtegnitvenih simptomov.

Nefarmakološki pristop, ki je ključnega pomena, temelji na psihološki pripravi za prenehanje kajenja. Spodaj najdete nekaj koristnih nasvetov za učinkovito obvladovanje hrepenenja po nikotinu. Začnite s postavljanjem ciljev:

  • Določite si datum za prenehanje kajenja in ga sporočite tudi ostalim. To bo povečalo vašo odgovornost.
  • Izognite se sprožilcem: prepoznajte situacije, ki sprožijo željo po cigaretah, in se jim izogibajte.
  • Spremljajte svoj napredek: zapišite si, koliko cigaret ste kadili vsak dan, in spremljajte, kako se številke zmanjšujejo.
  • Poiščite podporo: pogovorite se s prijatelji in družino ter jih prosite za podporo. Lahko se pridružite tudi skupini za podporo.
  • Bodite aktivni: fizična aktivnost vam bo pomagala zmanjšati stres in izboljšati razpoloženje.
  • Nagradite se: s privarčevanim denarjem zaradi prenehanja kajenja, si postavite majhne nagrade za dosežene mejnike v prenehanju kajenja.

Najbolj pomembno je, da nikoli ne obupate. Nikotinska nadomestna terapija je vaš zaveznik na tej poti, medtem ko vam preprosti nasveti lahko pomagajo ostati odločeni. Tudi če se kdaj vrnete k kajenju, se vedno lahko odločite za nov začetek. Vaša odločnost je najmočnejše orodje na poti do boljšega zdravja.

Selmir Kadić, mag. farm.

Zasavske lekarne Trbovlje


 

Prejšnji članekSrečanje bolnikov z osteoporozo
Naslednji članekNa današnji dan: Albin Stritar st.