Današnji ponedeljek bo podoben drugim ponedeljkom. Nov začetek tedna bo v Hrastniku zaznamovala tiskovna konferenca ob zaključku energetske sanacije Zdravstvenega doma, v Trbovljah pa začetek kreativnih delavnic v DDT. Sicer pa bodo v Zasavju potekale običajne ponedeljkove aktivnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 23. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sončno. Nekaj več spremenljive oblačnosti bo lahko v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 20 °C.

V torek bo pretežno oblačno. Dopoldne se bodo na zahodu pričele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo krepile in popoldne zajele vso Slovenijo. Krepil se bo jugozahodni veter. V sredo bo pretežno oblačno, nekaj sonca bo lahko predvsem na vzhodu. Nastajale bodo krajevne padavine, deloma nevihte. V četrtek kaže na povečini suho vreme, verjetnost za padavine se bo povečala na zahodu v popoldanskem času. Še bo pihal jugozahodni veter.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Okrogarjeva kolonija, izvod naselje levi del – Kongo, od 11. do 14. ure iz TP Viderga, izvod proti Mlinšam (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Vrhe II, izvod Guna. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Hrastnik

Tiskovna konferenca

Danes ob 10.30 uri bodo v Hrastniku pripravili novinarsko konferenco ob zaključku energetske sanacije Zdravstvenega doma Hrastnik pred Zdravstvenim domom Hrastnik. »Energetska sanacija Zdravstvenega doma je ključen korak k zagotavljanju boljših zdravstvenih storitev za našo skupnost ter odločen korak proti trajnostnemu in zelenemu razvoju našega mesta,« so zapisali v vabilu na Občini Hrastnik.


Delavski dom Trbovlje

Kreativno-raziskovalne delavnice: Programiranje z robotki

Danes ob 17. uri bodo v DDT pripravili otroško delavnico z naslovom Programiranje z robotki. V oktobru namreč pričenjajo s kreativno-raziskovalnimi delavnicami, na katerih bodo z otroki na zanimiv način povezovali tehniko in ustvarjalnost. Na prvi delavnici se bodo srečali z osnovami programiranja. Uporabili bomo živalske robotke in grafične kartice za načrtovanje njihove poti. Dobrodošli otroci, stari 5 let in več.

Na delavnicah bodo otroci razvijali: logično razmišljanje, praktično učenje s poskusi in napakami, razumevanje vzrokov in posledic, izpolnjevanje naloge po korakih za dosego cilja, skupinsko delo, kreativnost, vztrajnost in koncentracijo. Spoznavali bodo osnove programiranja z grafičnimi pripomočki, sestavljali preprosta električna vezja, oblikovali lastno risanko in odkrivali ustvarjalne možnosti sodobne tehnologije.


English Corner MC ZoS

Vsak ponedeljek od 10. do 11. ure pripravljajo v MC ZoS English Corner (Angleški kotiček). »Ste bili kdaj na počitnicah v drugi državi in ste imeli težave pri naročanju kave? Potem je Angleški kotiček prava aktivnost za vaš prosti čas. Vsak ponedeljek boste imeli priložnost izboljšati svoje znanje angleščine. Tako bodo vaša nadaljnja potovanja lahkotnejša,« pravijo organizatorji.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Rado Kališnik

V Hočijevi galeriji v Hrastniku (Delavski dom) je do 23. oktobra vsak delovni dan od 17. do 19. ure odprta razstava unikatnih steklenih izdelkov, ki jih je ustvaril steklarski mojster in kipar Rado Kališnik. Pri ustvarjanju vleče iz stekla to, kar mu narekuje umetniški um, s pridom pa uporablja spretnosti in tehnologijo, ki jo do potankosti pozna. Z vročo stekleno maso s prefinjeno kompozicijo vgrajuje barve, ki še posebej oplemenitijo njegovo oblikovanje in kiparstvo. V svojem umetniškem delu ne zapada v nikakršno in nikogaršnjo maniro. Ostaja v svojem vrtu, ustvarjeni,  z lastno močjo, kjer s svojo čisto, svojsko prvinskostjo oblikuje unikate, ki nimajo ponovitev.


Galerija f 2,8

Ples je življenje

Poletna razstava  v foto galeriji f 2,8 v Zagorju je namenjena sladokuscem, ki cenijo tako ples kot portret v aktu in polaktu. Fotografije je ustvaril Janez Kukec Mezek, dolgoletni član in tajnik Foto kluba Ljubljana. Pretežno vse razstavljene fotografije so v črno beli izvedbi z izjemo ene, ki izstopa tako vsebinsko kot tudi barvno. Pogled, ki ga je Janez Kukec Mezek namenil obiskovalcem, pa je triptih, ki je prisoten v vsakem okvirju. Fotografije privlačijo z gibom in z zamrznjeno pozo. Razstavo  Ples je življenje si lahko ogledate do 11. septembra 2023. Danes je galerija odprta od 17. do 19. ure.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Maks Radej

Na današnji danes je leta 1998 v Ljubljani umrl športnik, trener, gospodarstvenik in eden najmlajših partizanov v NOV Maks Radej. Rodil se je 24. oktobra leta 1929 v Trbovljah. Bil je med tvorci trboveljskega rokometnega čudeža. Z ekipo je dosegel uspehe v ligaškem in pokalnem tekmovanju ter bil uspešen tudi pri prenašanju ljubezni do rokometa na mlajše generacije trboveljskih srednješolcev.

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Albin Stritar st.
Naslednji članekNa današnji dan: Maks Radej