Pred nekaj dnevi pride k meni sin in mi kaže telefon, da je nekaj ustvarjal. Po pravici povedano me telefon v njegovih rokah vedno naredi živčno. Čeprav vem, da je ta stvarca za otroke sedanjega časa pomembna. Zato sem se vzdržala običajnega odziva in radovedno pogledala, kaj mi bo pokazal.

Pa me preseneti s fotografijami, ki jih je opremil s svojimi mislimi.

Vir: A.K.

Ko sem prebrala te misli, sem bila presunjena nad njihovo globino. Še bolj pa me je prevzelo spoznanje, kako je povzel sporočila, ki mu jih z njegovim očetom skozi različne situacije že celo njegovo mlado življenje na različne načine sporočava; ves čas misleč, da jih ne »sliši«.

Čeprav jih še ni povsem ponotranjil, čeprav jih še ne razume v polnem pomenu oziroma jih ne živi (hm, morda jih niti še ne zna), pa jih je prepoznal kot pomembne.

Prosila sem ga, naj mi jih pojasni s svojimi besedami. Razlaga je bila preprosta, moje besede v nadaljevanju samo zaokrožijo njegovo sporočilo.

Life is changing fast.

Življenje se odvija hitro, vsi se spreminjamo, živimo, umremo. Zato je treba živeti polno, sedaj, v tem trenutku.

Follow your dreams, wherever they take you.

Slediti moraš svojim sanjam. Nihče se ne more odločiti namesto tebe. Kako boš živel, kaj boš delal… ti si kralj svojega življenja.

Make a lot of memories and before you die you are gonna experience all of them and you will say: ‘I lIved a happy life!’

V življenju moraš početi veliko »fajnih« stvari. Živeti moraš polno, na polno zajeti zrak in dovoliti, da te življenje vodi. Umakni strah in se prepusti.

You are the king of your life. Don’t let someone disrespect you.

Ti si vodja svojega življenja, ti igraš glavno vlogo v svojem filmu. Ne dovoli si verjeti drugače. Če te kdo izziva in pokaže nespoštovanje, ne pozabi: ‘Ti si kralj (ali kraljica) in odločaš, kako se boš v situaciji počutil – boš iz nje odšel zmagovalec ali poraženec!’

Njegov najljubši citat:

Don’t waste your time on something stupid because you’re gonna regret it someday.

V življenju ne delaj brezveznih stvari. Raje živi polno in delaj različne stvari. Preizkušaj se, četudi te je strah. Ker boš – ko boš star ob pogledu nazaj na življenje – obžaloval, da si živel prazno življenje in se pehal za stvarmi, ki niso pomembne. Sedaj imaš čas, da iz svojega življenja nekaj narediš in si pri tem srečen.

Moje sporočilo

Res smo vsi vodje svojih življenj. Ko s prstom kažemo na druge, da so odgovorni za nekaj, kar se je zgodilo nam, jim damo v roke vso moč nad nami.  Otroke moramo učiti samozavesti in jim marsikaj dovoliti. Vsekakor pa jim ne smemo prenesti naših strahov do tega, kar življenje prinaša.

Vesela sem, da sem odkrila delček skritih, globokih misli mojega otroka. Pokazal mi je, da to, kar počnem, ni brez smisla. Pa ne samo zanj. Predvsem zase.

Skušam živeti srečno, polno življenje, ki ni odvisno od materialnih dobrin. Iskati vrednost v sebi. Ker se na koncu vedno ustavimo pri lastni vrednosti, ljubezni… »Sem dovolj vreden? Sem vreden ljubezni?«

Sem.

Barbara Vodeb

 

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coachinga za starše. S svojim znanjem in bogatim izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb


 

Prejšnji članekTrbovlje Open 2023
Naslednji članekDanes dogaja