Danes nas v Zasavju čaka čisto navadna sreda. Obeta se nam nekaj običajnih sredinih aktivnosti, lahko pa si ogledate novo odprto razstavo v muzeju v Trbovljah ali pa že odprte razstave. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 29. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo zjutraj megla.

V četrtek bo spet oblačno, na zahodu bo že zjutraj ali dopoldne začelo deževati, dež se bo čez dan razširil nad osrednjo Slovenijo. Sprva bo meja sneženja precej nizko, a se bo do poldneva že dvignila nad okoli 1500 m nadmorske višine. V petek bo deževalo. V noči na soboto se bo meja sneženja od severovzhoda spuščala.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti v Trbovljah je na Trgu svobode do 5. decembra oviran promet zaradi obnove in prestavitev vročevoda.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Samski dom (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Tudi jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Samski dom (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Zasavski muzej Trbovlje

Trgovina v Trbovljah nekoč in danes

Danes bo v ZMT ob 17. uri odprtje razstave Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah kronološko, saj so v posameznem obdobju orisane razmere, ki so vplivale na nastanek, razvoj in spremembe trgovske dejavnosti kot ene izmed gospodarskih panog v lokalnem  okolju. Razstava bo odprta do 6. maja 2024. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin.


ZLU

Zdrave srede

Na ZLU začenjajo z zdravimi sredami v sodelovanju z Zdravstvenim domom Trbovlje Centrom za krepitev zdravja. Delavnice bodo potekale enkrat mesečno med 10. in 11.30 uro v predavalnici Delavskega doma Trbovlje. Vse delavnice so za udeležence brezplačne. Potrebne so predhodne prijave.


ZLU

Sredina srečanja

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Tonček Knjigoljub

V novembru bodo vsako sredo ob 17. uri v pravljični sobi Tončka Knjigoljuba v Knjižnici Toneta Seliškarja pripravljali knjižna pravljična druženja za najmlajše. Danes bodo za mlade knjigoljube pripravili pravljično urico s pravljico Lahko noč za medveda.


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Foto klub Hrastnik

V Hočijevi galeriji v Delavskem domu Hrastnik je na ogled skupinska klubska razstava članic in članov Foto kluba Hrastnik ob 90 letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, Jernej Biderman, Tomaž Gnus, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar. Razstava je na ogled vsak delovni dan do 5. decembra od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Krst ratraka – februar 2023

V vitrini Foto klub Hrastnik pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Krst ratraka – februar 2023. Avtorica foto reportaže je Maja Rozman.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Humanitarna akcija

V Knjižnici Toneta Seliškarja poteka od 22. novembra do 18. decembra humanitarna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Sloveniji – Območnim združenjem Trbovlje zbirajo drobne sladke pozornosti, hrano z daljšim rokom uporabe za trboveljske otroke in njihove družine. Veseli bodo tudi prostovoljnih denarnih prispevkov.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Poj mi pesem

ob 18. uri

Slovenski dokumentarni film, režija in scenarij Miran Zupanič, igrajo Vlado Kreslin, Eva Strmljan Kreslin, Katarina Kreslin, Milan Kreslin

Dokumentarec Poj mi pesem ponuja uvid v ključne faze Kreslinove rasti k avtentičnemu umetniškemu izrazu ter obenem vzpostavlja obrise kulturnega konteksta znotraj katerega deluje že več kot štirideset let. Vlado Kreslin danes praznuje svoj sedemdeseti rojstni dan. Legendi slovenske glasbene scene bodo voščilo namenili tudi Art kino mreža Slovenije in drugi prikazovalci, ki bodo ljubiteljem Kreslinove glasbe ponudili možnost, da si tega dne v 22 kinodvoranah po vsej Sloveniji znova ogledajo dokumentarni film Poj mi pesem režiserja Mirana Zupaniča. Film bodo predvajali v Ljubljani, Beltincih, Cerknici, Celju, Črnomlju, Domžalah, Idriji, Izoli, Kočevju, Krškem, Novi Gorici, Novem Mestu, Murski Soboti, Postojni, Radovljici, Sežani, Slovenj Gradcu, Tolminu, Trbovljah, Velenju, na Ptuju in Vrhniki.

Po filmu sledi ob 19.30 uri koncert Duo Florei, ki ga zastopata Katja Florjančič (vokal), profesorica glasbe, zborovodkinja in pevka, članica zasedbe The Moonlightning Orchestra in Emir Ibrakić (kitara, vokal), profesor kitare in kitarist skupine Balkan Boys. Kot glasbenika sta v karieri sodelovala z mnogimi glasbeniki, npr. Nuško Drašček, Vladom Kreslinom, Rudijem Bučarjem, Zlatkom, Ladom Bizovičarjem, Otom Pestnerjem, Nino Vodopivec in skupino Bohem, …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Mednarodni dan solidarnosti s palestinskim ljudstvom

Leta 1947 je na dan 29. novembra Generalna skupščina sprejela resolucijo 181 o razdelitvi Palestine in ustanovitvi Izraelske države. V spomin na ta dan se 29. novembra vsako leto praznuje mednarodni dan solidarnosti s palestinskim ljudstvom.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekSporočilo otroka
Naslednji članekGasilsko posredovanje