V soboto, 21. septembra, je več kot 40 pohodnikov različnih starosti odšlo na 6. objem Zagorske doline, ki sta ga organizirala Srednja šola Zagorje in Planinsko društvo Zagorje.

Pohodi so običajno tudi tematsko obarvani in glede na to organizatorji povabijo k sodelovanju glasbenike, lokalne pridelovalce hrane, posameznike ter društva. Tako na  Srednji šoli Zagorje sledijo in skušajo širiti znanje o ciljih trajnostnega razvoja med mladimi in odraslimi. Pri tem jim pomaga tudi Inštitut za afriške študije, ki vodi program Gegl (lokalno globalno učenje).

Tokratni pohod so poimenovali Po poti zagorskih “knapov”. Zato so k sodelovanju povabili tudi Rudarsko in etnološko društvo Srečno. Njihov član nam je na poti  povedal marsikaj zanimivega o življenju v teh krajih iz časa, ko se je tu pridobivala »zmajeva kri« pa tudi o tem, kako je rudarjenje vplivalo na spreminjanje naravnega okolja.

Ker pa prazen žakelj ne stoji pokonci in so bili po slabih 4 urah pohoda tudi lačni, so se ustavili na prireditvi Zagorje ob žlici. Pridne dijakinje Srednje šole Zagorje so pohodnikom pripravile pravo zasavsko jetrnico, ki so jo postregle na moderen način.

ZR

Foto: arhiv SŠ Zagorje