V sredo, 25. septembra, so Literarni prijatelji DUT popoldan pripravili literarni večer, kjer so predstavili domače ustvarjalce.

Literarni večer je organiziral Andrej Železnik, povezovala pa Marina Benetek. Violine so igrale Simona Češarek, Adelisa Lemezovič, Iris Anžel in Tamara Ostojič, učenke Glasbene šole Trbovlje, kjer jih poučuje profesorica Danijela Djordjević. Med drugimi so zaigrale zimzeleno Yesterday in Bacha, Robežnikovo Ti si moja ljubezen pa sta skupaj zaigrala Simona Češarek in učitelj kitare Matija Dolenc.

Literarni prijatelji so predstavili pesmi Vinka Hrovatiča, Vlaste Ameršek, Karla Gorjupa, Mihaela Gosaka, Janeza Zavolovška, Anice Jereb, Nande Guček, Brede Perme, Bogdana Baroviča, Maksa Starca, Marine Benetek in Slavka Stošičkija. Večina predstavljenih pesmi je opevala naš kraj in njegove ljudi, kjer se je globoko čutila ljubezen, ki je značilna za ljudi, ki so živeli in živijo v Trbovljah. Bogdana Baroviča je zelo prizadela smrt prijatelja, človeka, ki je svoje delo opravljal vestno in pošteno, čeprav je večkrat doživel kritiko. Njemu je namenil pesmi Elegija in In memoriam ljudem v Trbovljah, kjer govori o rdečem in črnih srcih in žaluje za vsem, kar je prijatelj dobrega storil za vse, ki živijo v tem mestu. Tudi drugi avtorji so tenkočutni do okolice in ljudi, ki žive v kraju, ki se je razdajal za druge, danes pa, ko ni več pomemben za državo, so že pozabili pomagati celiti rane, ki so nastale v stoletju, ko so imeli koristi vsi. Jožica Novak pa je predstavila svoj prozni tekst Jezna ptička, povezan z njenim vnukom in tablico.

Za robatimi postavami ljudi se skrivajo nežne, občutljive duše. In prav svojevrstna povezanost med ljudmi pomaga k pozitivnim mislim. Veliko njih zapiše svoje verze, ki marsikdaj obležijo v predalu in le redki vedo za njih.

Zanimiv, pester večer, ki so ga obiskovalci nagradili s spontanim aplavzom.

Besedilo in foto: Irena Vozelj