Letošnja slovesnost Občine Trbovlje ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju je zaradi epidemioloških razmer potekala preko spleta. Slovesnost so si lahko vsi zainteresirani ogledali na predvečer praznika, 26. aprila, na Youtube kanalu Občine Trbovlje.

»Ob dnevu upora proti okupatorju se spominjamo vseh, ki so verjeli in prispevali k osamosvojitvi našega naroda. V Zasavju je takrat tlela še posebej močna želja po zmagi nad okupatorjem. Prav je, da delček njihovega poguma poskušamo ohraniti tudi mi,« je ob prazniku na občinski strani zapisala županja Trbovelj Jasna Gabrič.

Na slovesnosti ob prazniku, ki jo je vodil Mirza Ribič, je spregovoril predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Trbovlje Bogdan Šteh. Med drugim je dejal: »Od človeka, ki je preživel grozote druge svetovne vojne na naših tleh nimamo pravice terjati, da se s komerkoli in kadarkoli spravi. Sprava je globoko osebno dejanje, do katerega mora priti vsak od nas. Sam, po lastni volji in na lastno željo. To ni birokratski akt. Kar pa se tiče moje generacije, ki ji je bila na srečo vojna vihra prihranjena. Mi se nimamo spravljati z nikomer, ker se tudi z nikomer nismo nikoli sprli.«

Šteh je skupaj z županjo Gabrič med slovesnostjo odkril doprsne kipe trboveljskih narodnih herojev. Kulturni program so odlično izvedli pesnik Vid Šteh (Materina pesem), kitarist Emir Ibrakić in Ženska vokalna skupina Iris pod vodstvom Blaža Rojka z lepim programom: Ime donde vas, morena (pesem španskih borcev), Na oknu glej obrazek bled (slovenska partizanska), Ko človek bi človeka prepoznal. Veronika Frol in Katra Hribar Frol sta recitirali poezijo Karla Destovnika Kajuha, učenci Glasbene šole Trbovlje pa so program zaokrožili z venčkom narodnih.

Proslavo si še vedno lahko pogledate.

Savus

Foto: proslava

Prejšnji članekGulič o razstavi
Naslednji članekDanes dogaja