Z odtisom zadnjega planinskega žiga se bo v soboto, 23. septembra, na Debelem Rtiču zaključil prostovoljski projekt Slepi in slabovidni planinci po slovenski planinski poti, ki je od 8. februarja 2020 po Slovenski planinski poti popeljal več kot 91 slepih in slabovidnih planincev.

S podporo planinskih vodnikov in spremljevalcev so osvojili več zahtevnih vrhov in med pohodi stkali mnogo prijateljstev. V njihovem spominu bo za vedno zapisan vzpon na Triglav. Na najvišji vrh Slovenije, visok 2.864 metrov, se je 18. julija 2023 povzpelo 19 slepih in slabovidnih ter štirje nevrorazlični in gluhi pohodnik, spremljali pa so jih planinski prostovoljni vodniki, alpinisti in spremljevalci.

Planinka Anja Uršič je strnila: » Ob zahtevnih vzponih se tudi sama vsakič počutim vzhičeno in srečno. Sreča, ki jo občutim, pa ni povezana le z lastnim dosežkom, ampak predvsem z občutkom, da nam je uspelo s skupnimi močmi, skupaj s spremljevalci, ki nas spremljajo z iskreno željo nekomu omogočiti nekaj, kar si sam ne more.«

V soboto, 23. septembra 2023, bosta Odbor inPlaninec in Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih Karel Jeraj skupaj organizirala tudi prireditev ob zaključku Poti slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti, ki se bo pričela ob 10.45 v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Draga na Debelem Rtiču – Centru slovenske Istre Ankaran. Na ta dan bodo še posebej veseli družbe pohodnic in pohodnikov, planink in planincev, ki se bodo skupaj z njimi ob 9. uri podali na pot 1,7 km pred Ankaranom do Debelega Rtiča.

Z zaključkom Poti slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti bodo pohodniki obenem obeležili 70 let Slovenske planinske poti, 130 let Planinske zveze Slovenije, dan slovenskega športa in mednarodni dan znakovnih jezikov.

Savus

Foto: Arhiv inPlaninec