sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Skoraj 2500 prostovoljnih ur

Obdobje izolacije v obdobju med marcem in majem je zaznamovalo celotno družbo, novo poglavje pa so zabeležile tudi humanitarne organizacije. Rdeči križ Slovenije – območna enota Zagorje je v tem obdobju deloval pod pogoji, ki so bili drugačni od vseh dosedanjih.

fbt

Zaposleni in prostovoljci so bili občankam in občanom na razpolago preko telefonov vsak dan 24 ur vse dni v tednu. Do 4. maja so prostovoljci varovali vhode v javne zgradbe, razkuževali roke in delili zaščitne maske, predvsem v trgovinah poslovnega sistema Mercator, pred pošto in lekarno ter nekaj dni tudi pred banko. Oba zaposlena in predsednica območnega združenja so bili vsak dan na terenu, dnevno pa je sodelovalo med 8 in 10 prostovoljcev. Po 4. maju, ko so se sprostili nekateri ukrepi, pa so prostovoljci pričeli z varovanjem vhoda na tržnico, kjer so veljali posebni varnostni ukrepi.

Na sedežu združenja so trikrat tedensko pod posebnimi pogoji razdeljevali pakete hrane, starejšim in onemoglim pa so (in še vedno) dostavljali hrano na dom, zanje so opravljali nakupe v trgovinah in dostavljali zdravila iz lekarne.

Na združenju so zaznali povečano število prošenj za denarno pomoč pri plačevanju položnic, saj so v času korona krize mnogi ostali brez zaposlitve. Za informacije, kako donirati, se lahko donatorji obrnejo na zaposlene v Rdečem križu na sedežu v Zagorju.

V času karantene so na združenju opravili 892 prostovoljskih ur, skupaj z zaposlenimi pa 2446 ur. Na pomoč je aktivno priskočilo 21 prostovoljcev. V tem času so na sedežu razdelili 409 prehranskih paketov, na domove pa so jih dostavili 583, skupaj z zdravili, živili iz trgovin ter higienskimi pripomočki. 23 dni prostovoljka na domu dela družbo starejši občanki.

Ob pomoči Občine Zagorje so skupaj s  štabom CZ, župnijsko Karitas, ZD Zagorje, policijo in gasilci PGD Zagorje – mesto ter PGD Podkum občankam in občanom olajšali življenje v času epidemije. V RK Zagorje upajo, da so ljudje začutili, da jim je mar vsakega posameznika.

Foto: arhiv RK Zagorje

Previous article
Next article

Isti avtor