V Trbovljah bodo postavili osem metrov visok spomenik več kot 200 letnemu rudarjenju v Zasavju. Spomenik generacijam Zasavcev, ki so s težkim delom skrbeli za preživetje družin in razvoj regije. »Nikogar ne bomo prosili za denar, spomenik si bomo Zasavci postavili sami,« pravi Karel Vukovič, vodja skupine za postavitev spomenika v okviru društva Trbovlje Novomedijsko mesto. Izdelal ga bo kipar Zoran Poznič.

»Naši predniki so tisti, ki so z lastnimi žulji in znojem postavili temelje trem mestom, ki se iz nekdaj rudniških mest spreminjajo v visokotehnološka in napredna mesta,« so zapisali v društvu Trbovlje novomedijsko mesto, ki bo investitor projekta. Ta je ocenjen na 45 tisoč evrov.

Bergerjeva pobuda

Pobudo je že pred leti predstavil Ivan Berger, dolgoletni direktor rudnika. Letos je ob usihanju RTH primeren čas za postavitev spomenika. »Ob zaključevanju zgodbe rudnika in rudarjenja v naših krajih, bo letos popoln čas, da visoko nad Zasavjem v prihodnost zre zasavski rudarski junak Prometej, plod dela akademskega kiparja mag. Zorana Pozniča in njegovih pomočnikov, ki bodo največjo spominsko plastiko v Sloveniji postavili na Ostri vrh, po domače na »Špicberg«,« so zapisali v društvu TNM.

Zgodovina pobude

Ivan Berger je obširno predstavil pobudo za spomenik rudarjem in tudi tistim, ki so v rudniku v vseh letih rudarjenja izgubili življenje. »Berger je pobudo predstavil na zasavskem društvu seniorjev managerjev in strokovnjakov. Najprej smo se pred časom šli pogovarjati na RTH, da bi se kaj naredilo. Oblikovali smo delovno skupino, pripravili predlog za nadzorni svet. Ta je pobudo zavrnil, ker to ni investicija, ki bi se sama plačevala. Županja Trbovelj Jasna Gabrič je pobudo načelno podprla. Ko je Zoran Poznič postal minister za kulturo, je zadeva malo zaspala. Sedaj pa je spet oživela, vključili so se v društvo TNM, ki je prevzelo pobudo. Naloga delovne skupine, ki jo vodim, je zbrati finančna sredstva in zagotoviti, da spomenik letos tudi postavimo,« pravi Karel Vukovič.

Po prepričanju trboveljskih investitorjev bo to največja slovenska spominska plastika. Osem metrov visoka skulptura Rudarja-Prometeja bo svetila s samooskrbnimi sončnimi celicami.

Minister bo spet kipar

IBT SPI že izdeluje dokumentacijo za gradbeno dovoljenje. V postopku je nakup zemljišča, kjer naj bi postavili mogočnega Zasavca. Društvo bo moralo zemljišče odkupiti od nikogar drugega kot Rudnika Trbovlje Hrastnik, oziroma od države, ki je 100 odstotna lastnica podjetja v likvidaciji.

Kip bo postavljen iz jamskega železa – prav tistega, ki se je uporabljal v domačih rovih. Avtor obeležja, Trboveljčan Zoran Poznič, ki je takoj po zaključku ministrovanja zavihal rokave, obljublja, da bo železo neobdelano – točno takšno, kot so ga »potegnili iz jame«. Še toliko bolj impozantna bo skulptura, ker bo osvetljena od znotraj, naglavna luč rudarskega Prometeja pa bo svetila čez dolino na rudniški jašek na Gvidi, kjer bo osvetlila rudarski grb na stolpu.

To je poklon dedku

In kako so si načrtovalci zamislili financiranje projekta? »Nikogar v državi ne bomo prosili za spomenik, postavili si ga bomo sami. Z denarjem sponzorjev in prispevki ljudi,« pravi Vukovič.

Za obeležje potrebujejo okrog 45.000 evrov. Investitorji so prepričani, da bo spominsko obeležje izjemno, dober glas o njem pa bo segel preko slovenskih meja. Denar so že obljubila nekatera večja podjetja v Zasavju. »Ker pa gre za resnično veliko zgodbo, bo potrebno tudi širše sodelovanje. Želimo, da je skulptura last vseh – zato smo se odločili tudi za zbiranje sredstev s prostovoljnimi prispevki vseh tistih, ki verjamejo v našo idejo in želijo biti del nje. Da bodo lahko svojim potomcev, čez desetletje rekli: Vidiš, to je poklon dedku, pradedku, prapradedku … in tukaj stoji tudi zaradi mene,« pravijo v društvu TNM.

Objavljamo podatke za nakazila: Društvo Trbovlje novomedijsko mesto, Trg svobode 11a, 1420 Trbovlje – SI56 6100 0002 4000 184

Več informacij:

mail: drustvo.tnm@gmail.com

GSM: 051 356 893 (Vesna Jesih)

MP

Foto: arhiv Savus