Daniel Birkenstock (19) in Hauke Nienkerk (20) prihajata iz Nemčije. Po končani srednji šoli sta se odločila leto dni preživeti v Trbovljah. Ob takšni potezi bi marsikdo le debelo pogledal: »Zakaj Trbovlje?« A imela sta dober razlog.
Mednarodni prostovoljci v Zasavju pridobivajo kompetence in veščine, pomembne za življenje, ki jim jih ne da nobena šola, kar je tudi glavni namen Evropske prostovoljne službe. Omenjena mlada Nemca v Zasavju izkušata samostojno bivanje, medkulturno učenje in delo z ljudmi s posebnimi potrebami. Od ponedeljka do četrtka pomagata v Varstveno delovnem centru Zagorje. Poleg njiju Mladinski centrer Trbovlje (MCT) gosti še Csillo Szasz iz Romunije, Marie Castel iz Francije, Loulo Baila iz Nemčije in Anno Scholzel iz Nemčije. Vsaka ima v Zasavju prav posebno nalogo.

Anna Scholzel želi postati učiteljica, to delo jo veseli, rada preživlja čas z dijaki in otroci, zato je že takoj po končani srednji šoli prišla v Trbovlje, kjer na GESŠ Trbovlje sodeluje pri pouku nemščine. Csilla Szasz in Marie Castel sta prostovoljki v MCT, Castelova še polovico dela opravlja v Mladinskem gledališču Svoboda, kjer vodi skupino mladih pri pripravi novih gledaliških predstav. Sestavljata tudi program centra, izvajata ulično promocijo, lotili se bosta informiranja mladih. Loula Baila kot prostovoljka deluje na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah, kjer izvaja dodatne aktivnosti, na primer jezikovne, plesne in druge vsebine. Ob petkih prostovoljci načrtujejo program tedenskega dela centra. V teh dneh MCT išče še prostovoljca oziroma prostovoljko iz Bosne za delo v Delavskem domu Trbovlje.

V okviru programa Evropske prostovoljske službe so v MCT v zadnjih 10 letih gostili okvirno 50 prostovoljcev iz skoraj vseh evropskih držav. Po številu gostujočih prostovoljcev in vključenih organizacij se uvrščajo v sam slovenski vrh. »Vodenje programa Evropske prostovoljske službe v takšnih razsežnostih je vsekakor tako kulturni, tehnični, finančni, kot tudi administracijski izziv, so pa te aktivnosti pomemben prispevek v lokalni skupnosti,« pravijo v MCT, kjer so bili še posebej veseli, ko je Varstveno delovni center (ena izmed vključenih organizacij v program Evropske prostovoljske službe) prejel pomembno nacionalno priznanje prav zaradi izvajanja te službe.

ZT

Prejšnji članekZagorjanke premagane
Naslednji članekOkvare sluha drago stanejo – posameznika in družbo