sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Rogličeva prva zmaga na letošnjem Touru

Primož Roglič je v četrti etapi letošnje dirke vseh dirk Tour de France pokazal zobe. V zaključku vzpona je kleni Zasavec iz Strahovelj nad Kisovcem pognal tako močno, da mu ni mogel slediti nobeden od tekmecev. Drugo mesto je osvojil še en Slovenec, ki je Rogliču nevaren tekmec na letošnji dirki vseh dirk: Tadej Pogačar. Tretji je bil Francoz Guillaume Martin.

Primož Roglič je zmagal v etapi, ki je bila pisana na kožo  odličnim kolesarjem, ki so vrhunski na vzponih. Njegova ekipa Jumbo Visma mu je  celotno etapo stala ob strani. Tudi zadnji 7 km dolg vzpon so prevozili složno, Roglič je kot kapetan usmerjal tovariše v ekipi, ki so mu pomagali do končne zmage. Sprint v klanec v Orcieres Merlettu z več kot 50 km/h je bil res vreden ogleda.

Roglič je s tem dokazal, da je še vedno eden glavnih favoritov za skupno zmago na Touru. Zmago je proslavil z dvigom rok na cilju in že tradicionalnim telemarkom na stopničkah. V skupni razvrstitvi se je povzpel na tretje mesto, le sedem sekund ga še loči od rumene majice in Francoza Alaphilippa. To je že tretja Rogličeva etapna zmaga na Touru (še 2017 in 2018).

»Hiter dan, zahteven dan. Ampak fantje so znova opravili dobro delo in ves čas sem bil v dobrem položaju. Na koncu sem razvil visoko hitrost in res sem zelo zadovoljen. To je bil lep dan. Prihajam nazaj. Videl sem, da lahko dirkam in vsak dan se počutim bolje. Lepo je spet dirkati s kolesom. Ostali smo na varnem, na koncu pa osvojili celo etapno zmago in tako moramo nadaljevati,« je po koncu dirke povedal Roglič za TV Slovenija, ki prenaša letošnji Tour.

Danes sledi lažja etapa, 183 kilometrov dolga etapa med Gapom in Privasom, kjer bodo znova v ospredju najboljši šprinterji.

Savus

Foto: arhiv KZS

Isti avtor