ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Rock&roll za Zasavje

Samosvoj pevec Uroš Ržišnik bo v kulturnem domu v Kisovcu, kjer je odraščal, v soboto, 8. oktobra, pripravil koncert Rock&roll za Zasavje. Spremljali ga bodo njegovi glasbeni tovariši.

Uroš Ržišnik ustvarja glasbo, ki je močno povezana s knapovsko tradicijo. Kar nekaj njegovih pesmi opeva knapovščino. Na rudarstvo je močno navezan. Mladost je preživljal v Kisovcu. V zagorskem rudniku je nekaj časa služil težek knapovski kruh.

Pevec in tekstopisec Uroš Ržišnik se je rodil leta 1967 v Trbovljah. Izhaja iz kisovške rudarske družine, saj je bil njegov oče strojni poslovodja v rudniku Kisovec, a je leta 1980, ko je bil Uroš še otrok, umrl. Družinsko rudarsko tradicijo je nadaljeval tudi Uroš, ki je nekaj let delal kot rudar. Kasneje ga je življenjska pot zanesla v druge vode, sedaj deluje v grabeništvu. Pa tudi v druge kraje, doma je namreč na Gorenjskem.

Ljubiteljsko piše pesmi, velikokrat so rime posvečene nekdanjemu knapovskemu življenju v Zasavju. Veliko sodeluje z glasbenikom Sergejem Škofljancem, ki je po rodu iz Trbovelj (trenutno najbolj zažiga v retro rock zasedbi Razvaline).

Uroš pripravlja zanimiv koncert v Kisovcu, na katerem bo predstavil svoje glasbeno ustvarjanje. Spremljali ga bodo odlični glasbeniki: Luka Groboljšek (bas), Matej Zupančič (kitara), Matej Fele (kitara), Sašo Marn (bobni) in Simon Prašnikar (klaviature). Med drugim bodo lahko poslušalci slišali Ržišnikove najbolj znane komade Knapovska kri, Pr knapih, Rus, Hajr, Domov, Revirji, Njej in novo pesem Crni. To bo njegov prvi samostojni koncert in prav zadovoljen je, da bo lahko zaigral v domačem Kisovcu za prijatelje, znance, knape in njihove naslednike.

Ržišnik je avtor več kot 15 pesmi. Besedila piše sam, glasba pa je delo Luke Groboljška, Sergeja Škofljanca in Marka Brezovška. Poje pet let in čas je, da se predstavi tudi na samostojnem koncertu. Ta bo v soboto, 8. oktobra ob 19. uri v Domu kulture v Kisovcu. Karte so v prodaji v bifeju Slavi v Kisovcu.

MP

Foto: osebni arhiv


 

Previous article
Next article

Isti avtor