Današnja sreda prinaša obisk ministra Luke Mesca v Zasavju. V Hrastniku bo z Zasavci govoril o gradnji doma starejših, v Trbovljah o stanovanjski problematiki. Na Blatah nad Hrastnikom bo Rudis danes svečano otvoril Sončno elektrarno Blate. V Trbovljah bodo ob 40. obletnici odprli razstavo članic skupine ročnih del Zlatice. Naredite si ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sreda, 5. oktober 2022

Vreme

Danes bo večinoma sončno. Dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 °C.

V četrtek, petek in soboto bo večinoma sončno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Čez dan bo še naprej dokaj toplo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na cesti Moravče – Izlake v Mlinšah poteka izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 11. ure odjemalcem, ki so iz TP Podklanec, nizkonapetostni vod Golčnik (nadzorništvo Zagorje).

Jutri na napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Sončna elektrarna Blate

Rudis Trbovlje bo danes ob 12. uri pripravil svečano otvoritev Sončne elektrarne Blate na Blatah nad Hrastnikom. Elektrarno je Rudis zgradil na lokaciji bivšega dnevnega kopa Rudnika Trbovlje – Hrastnik, zagnali so jo julija letos. Sončna elektrarna Blate ima nazivno moč 1,5 MW(p).


Obisk ministra Mesca

Dom starejših Hrastnik

Danes bo Hrastnik obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Z občinskim vodstvom in vodstvom Doma starejših občanov Hrastnik se bo pogovarjal o začetku gradnje novega doma starejših v Hrastniku na Leši. Minister Luka Mesec, župan Marko Funkl in direktor DSO Hrastnik Drago Kopušar bodo o projektu spregovorila na konferenci za novinarje na lokaciji, kjer bodo gradili dom, potem pa si bosta ogledala še začetek gradnje ceste na Lešo.


Stanovanjska problematika

Minister Luka Mesec bo izkoristil obisk v Zasavju še za delovno srečanje na temo stanovanjske problematike v Zasavju. Na delovnem srečanju mu bodo problematiko predstavili župan občine Hrastnik Marko Funkl, županja občine Trbovlje Jasna Gabrič, župan občine Zagorje Matjaž Švagan in direktor podjetja Spekter Stanislav Sotlar. Po delovnem sestanku bo minister Mesec podal v Zavodu za mladino in šport Trbovlje tudi izjavo za javnost.


Razstava Zlatice

V klubski sobi Društva upokojencev Trbovlje bodo danes ob 17. uri odprli razstavo ročnih del skupine ročnih del Zlatice pri DU Trbovlje. Razstavo so članice skupine Zlatice pripravile ob 40. letnici delovanja. Odprla bo od 5. do 7. oktobra od 9. do 12. in 16. do 18. ure.


Pravljična urica Otrok je otrok

V Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah pripravljajo danes ob 17. uri pravljično urico ob tednu otroka. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili zgodbi z naslovom Otrok je otrok.


DZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Topla svetloba narave

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled območna razstava JSKD Trbovlje Topla svetloba narave. To je območna razstava JSKD Trbovlje, ki bo odprta do petka, 7. oktobra. Na razstavi so na ogled dela Lili Lahovec, Dragice Skušek, Zdenke Cestnik, Majde Hribar, Dragi Benčič, Marjane Rošelj Hvala, Staše Kunšek, Franca Hvale in Majde Drnovšek. Razstavo si lahko danes ogledate med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Svetovni dan učiteljev

Danes obeležujemo svetovni dan učiteljev. Na ta dan se spominjamo podpisa Priporočila o položaju učiteljev iz leta 1966, ki velja še danes. Dokument jasno določa pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govori o položaju, ki bi ga ti glede na zahtevnost dela, ki ga opravljajo, morali imeti v družbi.


Savus