Izobraževalni center Geoss je pripravil zanimiv nagradni natečaj ob slovenskem kulturnem prazniku. Zmagovalce v literarnem, likovnem in fotografskem natečaju so že razglasili, vse prvi trije v posamezni kategoriji pa so prejeli knjižne nagrade.

»Razmere se spreminjajo, časi in stoletja minevajo, kultura neke skupnosti ostaja in bo obstajala dokler bomo imeli možnost to kulturo gojiti, v njej vzgajati, k njej dodajati in v njej ter pri njej sodelovati. Včasih pozabimo, da naš obstoj temelji na kulturi, na jeziku. Spet drugič, da smo sami ustvarjeni ne le skozi kulturo temveč tudi skozi naravne danosti pokrajine, v kateri smo se rodili in kjer smo bili vzgojeni. Posredno smo skozi kulturo ustvarjali okrog sebe tudi kulturno krajino,« so zapisali organizatorji natečaja.

In dodali: »Tako sta naša kultura in naša reka Sava v naših rokah. Do obeh čutimo odgovornost, ki jo na nas prelagajo naši otroci in naši vnuki ter njihovi otroci in vnuki. Naša odgovornost je, da jim damo oboje ohranjeno in neomadeževano – tako kulturo, kot reko Savo.«

Komisija je med 64 pesmimi, 59 fotografijami in 20 prispelimi stripi izbirala prve tri, ki bodo prejeli knjižne nagrade. Naloga ni bila niti malo lahka, zato so razglasili 10 najboljših v posamezni kategoriji. Navdušeno so prebirali prejete stripe in fotografije, pesmi vseh oblik in dolžin. Vztrajnost, srčnost, iskrenost, zanos in cela vrsta drugih čustev jih je nagovarjala skozi prispela dela … doživljali so celo popotovanje – od izvirov Save, vseh pritokov do njenega izliva. Fotografije so jih očarale in vzbudile domišljijo, stripi pa so jih prevzeli ali pa nasmejali.

V literarnem natečaju je prvo mesto zasedel Dušan Marolt (Uvid ob Savi), drugo Jelka Jantol (Sava) in tretje Alenka Ban (Nekaj je v njej). Fotografski natečaj so osvojili: prvo mesto Branko Zupanc (Zverius Lesenius), drugo Aleš Pintar (Pogled na Savo z mostu pri Lazah) in tretje Joža Jamšek (Sava Renke). Likovni natečaj pa je pripadel Flori Meti Mlakar pred A. Vozelj in Katarino Lapornik.

Prvih deset najbolj uspešnih si lahko ogledate na tej povezavi.

Savus

Foto: Branko Zupanc (Zverius Lesenius) – naslovna, Aleš Pintar (Pogled na Savo z mostu pri Lazah), Joca Jamšek (Sava Renke)