Eden od načinov obvarovanja pred okužbo je tudi razkuževanje površin. V trenutni situaciji, ko ni na voljo zdravila ali cepiva proti virusu, niti nismo še prekuženi, spada tudi to med preventivne ukrepe.

Na tržišču obstaja več različnih proizvodov za razkuževanje površin. Pomembno je, da izberemo razkužilo, ki je učinkovito in varno – tako za uporabnika, ostale člane gospodinjstva (ne smemo pozabiti niti na varnost hišnih ljubljenčkov) kot tudi za površine, ki jih razkužujemo (npr. mobilne telefone razkužujemo po navodilih proizvajalca oz. s 70% etanolom, ki ga popolnoma obrišemo).

Kot pred vsako uporabo kemikalij, ki jih uporabljamo, je tudi tu potrebno prebrati navodila za uporabo. Pri razkužilih je pomembna koncentracija in kontaktni čas. Koncentracija je pri nekaterih v naprej pripravljenih razkužilih že določena in se s tem korakom ne ubadamo. Če pa imamo proizvod, ki ga je potrebno pred uporabo razredčiti ali raztopiti v vodi, pa je pomembno da se seznanimo, koliko vode potrebujemo za npr. merico razkužila. Če je razkužilo premalo razredčeno, lahko poškoduje površino, ki jo dezinficiramo, če pa je preveč razredčeno, pa nima učinka. Tako tudi ne moremo kaniti par kapljic razkužila v raztopino ki je pripravljena za čiščenje, saj s tem lahko izničimo učinek detergenta in/ali razkužila.

Bodite previdni in nikoli ne mešajte različnih kemičnih snovi med seboj, vedno preberite navodila za uporabo in, če ni drugače navedeno, vedno uporabljajte vodo sobne temperature. Razkužila hranite nedosegljiva otrokom.

Kontaktni čas nam pove, koliko časa mora biti površina omočena z razkužilom, da dosežemo želen učinek. Če bo površina manj časa v kontaktu z razkužilom, ne bomo dosegli želenega učinka. V navodilih za uporabo je tudi navedeno, ali je potrebno površino po določenem času obrisati ali ne.

Če boste razkužilo uporabljali v pršilki, bodite pozorni, da ne pršite v oči, prostor pa prezračite. Nekatera razkužila lahko delujejo dražilno na dihala, sluznice in oči. Svetuje se, da se površina, ki jo razkužujemo, po pršenju obriše s suhimi robčki, da se razkužilo razporedi po celotni površini, površina pa se hkrati tudi počisti in tudi tako odstranimo morebiten vir okužbe.

Na voljo so tudi vlažni robčki, ki so prepojeni z razkužilom.  Primerni so za razkuževanje majhnih površin (kljuke, …) in namenjeni enkratni uporabi. Pred razkuževanjem ne pozabite zaščititi tudi sebe – uporabljajte rokavice, očala, masko in zaščito preko obleke (npr. plastični predpasnik).

Ne pozabite, da razkuževanje sledi čiščenju – nikoli obratno.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.