V Muzeju Hrastnik se pust ne bo zaključil s pustnim torkom. Vse zainteresirane vabijo na srečanje Pust po pustu v soboto, 25. februarja 2023 med 10. in 12. uro. Na druženju, ki je namenjeno otrokom v spremstvu odraslih, bodo s skupnimi močmi izdelali koničasto picekovo kapo s pisanimi trakovi iz krep papirja ali kurentovo glavo z rogovi, se preizkusili v sestavljanju unikatnih lesenih sestavljank z motivi pustnih likov ali v reševanju nalog ob prebiranju slikanice Mali kurent.

Razstavo avtorice Metke Stergar, ki predstavlja živo kulturno dediščino – tradicionalne pustne maske s severovzhodnega območja Slovenije, si lahko ogledate od 13. februarja do 13. marca 2023 v prostorih Muzeja Hrastnik.

Razstava, ki je na prvi pogled namenjena mlajši generaciji, je s teksti in eksponati enako zanimiva tudi za odrasle. Le kdo izmed nas si ne želi postati nekdo drug, čeprav samo za en dan v letu? Če pa ti je kot maskirancu dovoljeno uganjati norčije, je pa še toliko bolj zabavno.

Seveda se ljudje v preteklosti niso šemili zaradi zabave. Vsaka t. i. tradicionalna maska, kot je npr. korant/kurent, je imela posebno moč. Maškare so s poskakovanjem in topotanjem odganjale zle duhove, preganjale zimo, klicale pomlad in dobro letino, zato ne preseneča, da smo jih v preteklosti srečevali v pretežno kmečkem okolju, danes pa jih ne glede na njihovo prvotno vlogo najdemo na številnih pustnih karnevalih po vsej Sloveniji. Eden najbolj znanih je seveda na Ptuju, kjer se imenuje Kurentovanje. Poimenovali so ga po najbolj priljubljenem in množičnem tradicionalnem pustnem liku s Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Današnjo podobo so kurenti dobili v šestdesetih letih 20. stoletja, ko so se pojavili stalni izdelovalci korantij. Kaj vse sodi v t. i. korantijo, lahko vidite na razstavi.

Na razstavi si lahko ogledate tudi tradicionalno otroško masko, imenovano Picek, pa Ruso in ne nazadnje Vilo, novodobni pustni lik iz tridesetih let prejšnjega stoletja. To pa še ni vse.

V sliki in besedi se lahko pobliže seznanite še z maskami, kot so Medved, Jurek in Rabolj, Orači, Baba nosi deda ter Dornavski cigani. Kako navedeni pustni liki oživijo, spoznate z ogledom filma oz. posnetkov mask s kurentovanja na Ptuju.

Po ogledu razstave in seznanitvi s tipičnimi značilnostmi pustnega časa, po ugotovitvah, zakaj sta pustna nedelja in pustni torek tipična in najbolj prepoznavna pustna dneva in zakaj je pust pregovorno širokih in mastnih ust, pa si boste lahko številne maske ogledal v ‘živo’ na filmskem posnetku kurentovanja na Ptuju.

Savus

Foto: ZMT