V Trbovljah se je 23. septembra ob 9. uri zjutraj začel že 13. tradicionalni festival novomedijske kulture Speculum Artium. Ta bo potekal še danes in jutri. Rdeča nit letošnjega festivala je skulptura Senster, izdelana leta 1970, ki so jo na Univerzi v Krakovu leta 2019 dopolnili in izboljšali.

Četrtkovo dopoldne je bilo namenjeno predvsem šolarjem, ki so si ogledali letošnji program. Po odprtju razstave je sledila delavnica LAB4 z naslovom Novi mediji v turizmu, ki so jo pripravili v Kavarni DDT in predavalnici ZMT. Ta je bila namenjena predvsem tistim, ki jih festival na prvi pogled ne zanima, so pa zanje pripravili delavnico, na kateri so spregovorili o prenosu dobrih praks iz robotike v kreativni turizem ter o povezavi med gospodarstvom in turizmom.

V popoldanskih urah pa sta Razieh Kooshki in Vahid Qaderi v kinodvorani pripravila performans z naslovom AirPlant. Gre za vizualni nastop, sestavljen iz elektronske glasbe in interaktivnih podob. Glasbenik Vahid Qaderi posname glasbo, ki temelji na dogodkih iz njegovega osebnega življenja ter njegovih vsakodnevnih srečanjih z zvoki mesta, narave in ljudi, pa tudi drugih ustvarjenih zvokih in glasbi, ki nas nenehno obkroža v našem vsakdanu.  Čeprav je glasba povsem digitalna, je vanjo vključenih veliko posnetih zvokov. Interaktivne podobe pa ustvarja Razieh Kooshki. Te temeljijo na abstraktnih zgodbah, ki jih sliši v glasbi. Podobe so sestavljene iz oblikovanih in generativnih videoposnetkov, kot so 3D animacije ter digitalne in abstraktne slike, ki so medsebojno povezane z različnimi zvočnimi kanali.

Posebnost letošnjega festivala je tudi ta, da so posebno pozornost posvetili spletnemu programu, kar pomeni, da si lahko tisti, ki ne morejo priti v Delavski dom, celoten program in razstavo ogledajo na spletu. Program na spletu namreč poteka od 9. ure zjutraj do 20. ure zvečer.

Današnji program si lahko ogledate na tej povezavi. 

SB

Foto: Delavski dom Trbovlje