V Trbovljah so v soboto, 30. januarja, proti večeru po »sprehodu« po Trbovljah s protestom in vzkliki »Šole ne damo« pokazali svoje ogorčenje zaradi odločitve vlade in pristojnih ministrtev, da v ponedeljek v Zasavju spet zaprejo šole. Zasavski klic k razumu naj bi pomagal k bolj razumnemu odločanju okrog šolanja otrok.

Šole ne damo

Kot je poročala TV Slovenija, so starši v Trbovljah sporočali, da so samo oni glas svojih otrok. Jasno so poudarili, da so zapiranja neustrezna, še posebej pa, da stroka poziva k odpiranju. Še posebej so v Zasavju nezadovoljni zaradi samovoljnih ukrepov vlade, ki ne upošteva priporočil stroke (tako zdravstvene kot pedagoške), šolsko ministrstvo z ministrico Simono Kustec na čelu pa ponižno kima odločitvam politike.

Mnenje stroke

»Moja osebna presoja je, da je neprijetno zapirati šole po enem tednu in da je verjetno pametno pogledati, za kakšno situacijo v posameznih delih Slovenije gre, ponekod gre za velike izbruhe v domovih starejših, če je to razlog, je morda zapiranje šol manj smiselno,« je na vladni novinarski konferenci povedala vodja strokovne skupine Bojana Beović.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so vladi svetovali, naj v primeru potrebe po dodatnem zaostrovanju zapre vse druge lokacije, kjer je mogoč prenos, ne pa šol in vrtcev.

Nezadovoljstvo

Nezadovoljstvo je še večje zaradi tega, ker v Zasavju evidentno na epidemiološko sliko v regiji vplivajo okužbe v domovih za starejše občane. Tudi testiranja so med zaposlenimi v šolah pokazala, da je med njimi izjemno malo okužb (prejšnji ponedeljek le 3). Zaradi velikega razburjenja so zasavski župani pozvali vlado in ministrstvo, naj ponovno pretehtata odločitev o zapori šol. Edina tokratna zahteva protestnikov je bila, da se šole odprejo, kar so zapisali tudi na družbenem omrežju Facebook.

Nismo ovce

Najbolj viden transparent na protestu je bil »Mi Zasavci nismo ovce, da imate nas za norce. Vse šole, vrtce in športne objekte odpret, računalnike doma zapret.« Na facebooku pa najdemo še napis: »A glede na to, kaj vse počne ta vlada, kakšna merila pri tem uporablja, kako se odziva na pandemijo in obenem ruši vse, kar je še demokratičnega, bi lahko proti temu režimu protestirali vsak dan in celo po večkrat.«

Šolske torbe na pragu šole

Predsednica sveta staršev Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi Emanuela Škalonja je napovedala, da bodo v ponedeljek v znak protesta o ponovnem zapiranju šola na prag šolskega vhoda starši položili šolske torbe. S tem bodo sporočili, da si njihovi otroci zaslužijo znanje.

“Vsi smo zgroženi. Zanima me, ali je to v skladu s priporočili strokovne svetovalne skupine ali pa gre ponovno za soliranje politike oziroma predsednika vlade. Ne bi bilo prvič. Mi bomo sicer pač naredili tisto, kar se od nas zahteva oziroma pričakuje,” je dejal predsednik Združenja ravnateljev Slovenije Gregor Pečan.

Odpiranje, ne zapiranje

Odpiranje, ne pa zapiranje šol so podprli tudi v zasavskih šolah. Ravnateljice vse po vrsti zagotavljajo, da se strogo držijo navodil, vsi zaposleni se obnašajo zelo odgovorno, strogo in dosledno upoštevajo predpise ter skrbijo za lastno varnost in varnost otrok. Otrokom pada motivacija, čedalje težje je zanje, za starše in za učitelje, ugotavljajo v vodstvih šol. Nenehno spreminjanje odločitev otroke bega, na svojih plečih morajo nositi breme reševanja ogrožene populacije. Otroci so prišli ta teden z nasmehom v šole. Ko so zvedeli, da bodo v ponedeljek spet doma, se je marsikomu podrl svet.

Brez upa zmage

Vendar bodo očitno otroci, šolniki in starši morali še naprej plesati po notah ukrepov za različno barvo regij. Tokrat črne, morda čez teden dni spet rdeče, in tako naprej. Vlada se striktno drži svojih ukrepov, ki so jih sprejeli, edino merilo so številke. Dokler ne bodo sprejeli drugačne doktrine. Ministrica za šolstvo je nonšalantno pojasnila, da »virus ne izbira« in dodala, da se je treba pripraviti na čas nenehnih sprememb in prilagoditev.

Šolniki so zgroženi. Starši so obupani. Otroci so zmedeni in žalostni. Ne le v Zasavju. Tudi drugod po Sloveniji.

Savus

Foto: TV Slovenija (zajem ekrana)