Na predvečer praznika občine Trbovlje so v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje pripravili osrednjo slovesnost, ki je bila namenjena tudi obeležitvi 70. obletnice pridobitve mestnih pravic.

Na slovesnosti so podelili najvišje nagrade občine: Zlato sončnico za najlepše urejeno krajevno skupnost v občini, posebni priznanji županje, prvojunijsko nagrado in naziv častni občan.

Pred proslavo

Pred proslavo so učenci OŠ Tončke Čeč in Glasbene šole Trbovlje pripravili nastop z glasbenimi točkami z naslovom Pozdrav mestu. V avli Delavskega doma pa so razstavili tudi svoje risbe ob 60-letnici OŠ Tončke Čeč.

V galeriji DDT so odprli Retrospektivno razstavo fotografij Trbovelj letos preminulega mojstra Staneta Weissa, ki jo je predstavil Bogdan Šteh, zbrane na otvoritvi pa je pozdravil tudi njegov sin Stane Weiss ml.

V avli DDT je bila na ogled tudi filatelistična razstava Filatelističnega društva Trbovlje ob priložnostni izdaji razglednice mesta Trbovelj, osebne poštne znamke in priložnostnega žiga.

Prav tako pa je na ogled na steni zgornje avle Delavskega doma Trbovlje prikaz umetniškega dela Maksa Kavčiča iz leta 1953 v tehniki sgraffita, ki je bilo odkrito pred rušenjem stavbe nekdanje Strojne tovarne Trbovlje.

Govor

Zbranim je na proslavi spregovorila županja Jasna Gabrič. Pravzaprav se je z besedo sprehodila po Trbovljah do železniške postaje do Gabrskega in opozorila na vse spremembe, ki so se dogodile v zadnjih letih ter napovedala nekaj novih. Pozabila ni niti na področja, ki se nahajajo izven pogleda z glavne ceste skozi Trbovlje, kjer je tudi marsikaj novega.

Gostje

Proslave so se med drugim udeležili podpredsednik Državnega sveta in zagorski župan Matjaž Švagan, župan Hrastnika Marko Funkl, župan Radeč Tomaž Režun, župan Prebolda Vinko Debelak, poslanca DZ Gašper Ovnik in Teodor Uranič, po nekaj letih pa je Trbovlje ob prazniku obiskala tudi delegacija iz francoskega pobratenega mesta Sallaumines z županom Christianom Pedowskim na čelu.

Priznanja

Nagrado za najbolj urejeno krajevno skupnost sta županja Jasna Gabrič in predsednica Hortikulturnega društva Trbovlje Albina Ocepek podelili Krajevni skupnosti Center, prevzel pa jo je predsednik KS Blaž Klopčič.

 

Županja je podelila dve posebni priznanji županje. Za pomemben prispevek na področju gospodarstva v občini Trbovlje ga je prejel Mišo Gornik, za izjemen prispevek na področju alpskega smučanja pa Ivan Janez Bizjak.

Priznanje novemu častnemu občanu in prvojunijsko nagrado sta podelili županja Jasna Gabrič in podžupanja Maja Krajnik. Za posebne zasluge, izjemne dosežke in prispevek na gospodarskem področju ter v družbenih, športnih in ljubiteljskih dejavnosti v občini je naziv častnega občana prejel Slavko Stošicki. V zahvali je Stošicki med drugim dejal, da ga na Trbovlje kljub temu, da sedaj živi drugje, trdno veže srce. In te povezave mu ne more vzeti nikoli nihče.

Prvojunijsko nagrado za življenjsko delo na področju fotografske obrti in za ohranjanje lokalne kulturne dediščine prek fotografij pa so posthumno podelili Stanetu Weissu. Prejel jo je njegov sin Stane Weiss. V zahvali je povedal, da bi bil oče, ki je umrl med pripravami na razstavo v DDT, zelo ponosen na dobljeno priznanje.

Program

Jubilejnih 70 let so obeležili z nastopom pevke Alenke Godec in pianista Mirana Juvana, MePZ Prosavus, s plesno točko Plesnega kluba Samba pa ti. Člani Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje so zavrteli časovni stroj v leto 1952 in pokukali v uredništvo Zasavskega vestnika. V zaključnem delu se je zbranim v dvorani pridružila robotka Eva in povedala: »Videla sem že veliko sveta, ampak toliko srčnih ljudi, kot jih premoremo v naši dolini, ne najdeš nikjer drugje. Vedno znova sem presenečena. Prav vsak izmed vas, ki ste danes z nami ob tej priložnosti, prispeva velik del k mozaiku zgodbe našega čudovitega mesta, ki se razvija v mesto navdihujočih idej. Čutim in vem, da je pred nami svetla prihodnost. Mesto ste ljudje! Le skupaj zmorete vse.« Osrednjo slovesnost so zaključili s Trboveljskimi mažoretami, Delavsko godbo Trbovlje in z njihovo Tratata, zdaj igra naša muzika. Znamenito skladbo je prav za trboveljsko godbo napisal mojster Bojan Adamič. Program je povezoval Mirza Ribič.

Savus

Foto: arhiv Savus