Proslava ob občinskem prazniku

V Hrastniku so v sredo, 29. junija, pripravili na prostem med nekdanjimi rudarskimi objekti in vhodu v jamo Hrastnik osrednjo slovesnost, ki je bila namenjena tudi obeležitvi 200 letnice rudarjenja v Hrastniku. Hrastnik praznuje občinski praznik v spomin na gladovno stavko rudarjev 3. julija 1934.

Na slovesnosti so podelili srebrno in tri bronasta priznanja občine Hrastnik. Srebrno priznanje je prejelo Društvo za preprečevanje osteoporoze Hrastnik, priznanje je prevzel Franci Završnik. Podelili bodo tudi tri bronasta priznanja, dobitniki so bili Vladimir Pušnik, Ivan Potrata in Društvo upokojencev Dol pri Hrastniku, v imenu društva je priznanje prevzel Drago Selič. Priznanja sta podelila župan občine Hrastnik Marko Funkl in predsednica komisije za odlikovanja in priznanja Kristina Drstvenšek. V imenu nagrajencev se je za priznanja zahvalil Ivan Potrata.

Zbranim je na proslavi spregovoril župan Marko Funkl. Orisal je življenje, uspehe in načrte občine Hrastnik. Proslave so se med drugim udeležili podpredsednik Državnega sveta in zagorski župan Matjaž Švagan, župan Radeč Tomaž Režun, župan Litije Franci Rokavec, podžupanja Trbovelj Maja Krajnik, poslanci DZ Gašper Ovnik, Teodor Uranič in Soniboj Knežak, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved, na svečanosti pa so bili tudi predstavniki pobratene občine Raška iz Srbije.

Slovesnost je povezovala Anja Markovič, odprla jo je z odlično odpeto Zdravljico sopranistka Anja Žabkar, rudarske verze je prebirala osnovnošolka Zala Učakar, za glasbene sladokusce pa je poskrbela skupina Orlek, ki je svoj nastop na proslavi zaključila skupaj z Rudarsko godbo Hrastnik s skladbo Adijo knapi. Zaključno točko so številni gledalci na prireditvi spremljali z vidnim navdušenje in prireditev zaključili s spontanim čustvenim aplavzom. Po slovesnosti so se udeleženci prireditve zadržali na klepetu in druženju pred Mašinhausom.

Savus

Foto: Branko Klančar