»Projekt, v katerem sta skupne moči združila Občina Trbovlje in Društvo Perkmandeljc, bo povezoval krajinske in regionalne zanimivosti ter tudi različne deležnike, kar bo prispevalo k obogatitvi turistične ponudbe v vključenih mestih,« so zapisali v izjavi za javnost na Občini Trbovlje.

Trboveljski del poti je dolg 7,8 kilometra in jo uporabnik prehodi v približno dveh urah, pri čemer je skupen vzpon 361 višinskih metrov. Pot se prične na občinski meji Hrastnik – Trbovlje, pri vodnih umirjevalnikih na Ojstrem in konča na občinski meji Trbovlje – Zagorje, v naselju Prapreče.

Pot uporabnika vodi mimo prireditvenega prostora na Kipah, pri fitnes parku, kjer se pogled odpira na trboveljsko dolino in seže vse do Prometeja in zaključnega dela poti proti Zagorju. Nadaljuje se mimo rudniškega jaška III “Drajeršoht” na Gvidu, delavskega naselja Pauer kolonija, Parka kulture v centru mesta, portala jaška Vasle rov pri OŠ Alojz Hohkraut in rudarskega kipa Prometej.

Uporabnika po Poti Srečno vodijo informativne oz. usmerjevalne table, ki so postavljene na obeh mejah in na treh drugih lokacijah (Kipe, vhod v Vasle rov pri OŠ Alojz Hohkraut in pri gostišču Pr’psih pod kipom Prometeja). Na mejnih tablah je zarisan zemljevid in zapisani podatki o poti in zanimivostih, ki jih vidimo na poti. Na ostalih treh tablah pa smo predstavili zgodovinske značilnosti rudarskih območij in razvoj mesta od rudarske preteklosti do moderne sedanjosti.

Gre za projekt štirih občin (Laško, Hrastnik, Trbovlje, Zagorje), uradno odprtje celotne trase poti bo obeleženo s skupnim pohodom (v jeseni) od Laškega do Zagorja za vse ljubitelje hoje in kulturne ter naravne dediščine.

Vstopno točko za turistične informacije v zvezi s Potjo Srečno – Trbovlje in vodenje po poti prevzema Zasavski muzej Trbovlje. Pot bo prebivalcem in obiskovalcem ponujala nove možnosti za izobraževanje, šport in rekreacijo.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekČasopis Savus v nabiralnikih
Naslednji članekProslava ob občinskem prazniku