V Kulturnem centru Delavski dom Zagorje so v četrtek, 17. marca, uradno predali namenu obnovljeno odrsko tehniko. Več kot 700.000 evrov vredno naložbo je v večji meri (470.000 evrov) sofinanciralo Ministrstvo za kulturo.

Slovesnosti se je udeležil tudi minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je med drugim povedal: »Ko sem bil tukaj v okviru Vlade RS pred nekaj meseci, smo z županom in nekaj sodelavci v dvorani in na tem odru hodili še po gradbišču. In bilo si je kar težko predstavljati, da bom danes stal pred vami v tako izjemnem ambientu, ki pa na prvi pogled sploh ne pokaže vsega. Ob odru in v zaodrju je mnogo tistega, česar mi ne vidimo in kar bo dalo temu prostoru dodatne dimenzije. Podučili so me, da imate sedaj v tem domu tako odrsko tehniko, kot jo imajo veliki.« In dodal: »Mene, kot ministra, veselijo obiski v občinah, kjer vlagajo v kulturo in župani razvoja ne merijo zgolj v metrih in kilometrih asfalta.«

Direktorica KC Delavski dom Zagorje Karmen Cestnik je na slovesnosti ob največji investicijsko–vzdrževalni naložbi v zgodovini obstoja te kulturne ustanove zbranim v dvorani povedala. »To investicijo smo načrtovali kot nekakšno darilo našemu kulturnemu hramu ob praznovanju njegovega 60. rojstnega dne, a nam je epidemija korona virusa to praznovanje žal preprečila. Ni pa nam vzela darila, saj smo kljub vsemu ob velikem razumevanju ter pomoči vodstva Občine Zagorje ob Savi in Ministrstva za kulturo lahko lansko jesen pristopili k tej investiciji. Nad opravljenim delom smo lahko več kot navdušeni. Še posebej nas veseli, da je vsa odrska in scenska tehnika proizvedena v Sloveniji in je plod slovenskega znanja, kakršnega zmorejo v podjetju Maori, ki je bilo izbrano kot izvajalec te naložbe,« je poudarila.

Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan se je v govoru dotaknil pomembnosti zagorskega hrama kulture in zgodovine njegove gradnje. Kljub trdemu delu so si tudi pred več kot šestimi desetletji rudarji in tudi ostali prebivalci Zagorja želeli kulture in umetnosti. In prav iz želje, da bi kultura v kraju cvetela in jih osrečevala, je na tem mestu pred nekaj več kot šestimi desetletji zrasel najpomembnejši hram kulture v kraju, je poudaril župan in dodal: »Danes je ta hram kulture opremljen z najbolj sodobno tehniko. A naložbe se nismo lotili zato, da bi se bahali pred drugimi, ampak zato, ker je bila nujno potrebna. Z njo smo ustvarili varne pogoje za najbolj kakovostne predstave, ki si jih obiskovalci te kulturne ustanove zaslužijo.«

Kulturni program so pripravili: skupina Lagard z Urošem Ržišnikom in Težkimi lumpi, Folk idoli, godalna komorna skupina Glasbene šole Zagorje, harmonikarski orkester GŠ Zagorje in Pihalni orkester Svea Zagorje. Scenarij za prireditev je pripravil Romana Rozine, obiskovalce pa je skozi njo vodila Nataša Burger.

Savus

Foto: Občina Zagorje