četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Prenova trboveljske knjižnice

Skozi leta je trboveljska knjižnica postala zastarela in ne ustreza več novodobnim potrebam, prav tako pa je prostor postal premajhen. Knjižnica ni samo osrednja bralna ustanova, ki dviguje bralno kulturo, ampak obenem širi znanja in nudi prijetno delovno in študijsko okolje vsem uporabnikom.

Na Občini Trbovlje načrtujejo prenovo osrednje mestne knjižnice. Z njo bodo povečali prostore knjižnice, omogočili lažji dostop do prostorov in jo uredili na sodoben način, da bo v njej vsak lahko našel kotiček zase.

V preteklem letu so v stavbi knjižnice vgradili dolgo pričakovano dvigalo. Vgradnja dvigala pa je bila samo prvi korak kompletne prenove prostorov. “Projektna dokumentacija za prenovo knjižnice je že v izdelavi in bo končana v letošnjem letu, nato pa sledi iskanje finančnih virov za izvedbo projekta,” pravijo na Občini Trbovlje.

V sodelovanju s Trboveljčanom, arhitektom Janijem Vozljem iz podjetja Spatio in vodstvom knjižnice so pripravili vizualizacijo prenovljenih prostorov knjižnice. Za širšo javnost bodo v mesecu maju v knjižnici pripravili javno predstavitev prenove knjižnice, na kateri bodo projekt podrobneje predstavili.

Knjižnica bo v pritličju in prvem nadstropju ohranila okrogla okna, usmerjena na enosmerno cesto. Okna dajejo prostoru ogromno svetlobe in so prepoznavni znak stavbe. Ravno zaradi tega jih želijo pri obnovi ohraniti ter s prostorsko in pohištveno razporeditvijo tudi izkoristiti. Prav tako bodo ohranili prepoznavno notranje okroglo stopnišče, ki trenutno povezuje pritličje in prvo etažo, nadaljevalo pa se bo v tretje nadstropje. Vhod v knjižnico bo ostal v pritličju. Tega bodo primerno obnovili, uredili bodo tudi sanitarije in razširili arhiv. V knjižnici pa bodo svoj prostor našli tudi popravljalnica knjig, prireditveni prostor in kotiček za druženje.

Savus

Foto: Arhiv Občine Trbovlje


 

Isti avtor