Ni dokazov, da bi lahko z nekaterimi prehranskimi dopolnili preprečili ali pozdravili koronavirus. Lahko pa vseeno izkazujejo neko korist. Ne pozabite, da je ključno za preprečitev okužbe razdalja, umivanje in razkuževanje rok, dovolj spanca in vadbe in prehrana, ki vključuje zadostno (vendar ne preveliko) količino osnovnih hranil (vključno z vitaminom C in D – razloženo spodaj). Ker sta povišan krvni tlak in sladkorna bolezen povezana z večjim tveganjem za težji potek bolezni, je pomembno, da ne prihaja do nihanj v vrednostih krvnega tlaka in krvnega sladkorja.

Vitamini in minerali, ki lahko pomagajo v boju proti koronavirusu, če jih s prehrano ne zaužijete dovolj

  • Vitamin C je pomemben za delovanje levkocitov (belih krvnih celic, ki pomagajo v boju proti bolezni) in na splošno imunskega sistema. Poleg tega vitamin C pomaga pri absorpciji železa iz hrane. Zaradi pomanjkanja železa ste lahko na splošno bolj dovzetni za infekcije.

Kljub temu, tudi pri virusih prehlada, jemanje vitamina C pred prehladom lahko le malo zmanjša težo in trajanje prehlada. Dokazi o učinkovitosti vitamina C na prehlad, ko se že razvije, pa so mešani. Priporočen dnevni vnos vitamina C za odrasle je 75 – 120 mg (v kozarcu pomarančnega soka ga dobimo 80 – 90 mg, še več pa kozarcu paradižnikovega soka, kiviju, …)

Kljub temu, da je vitamin C vodotopen vitamin, lahko dolgotrajno uživanje velikih odmerkov privede do gastritisa, diareje. Poleg tega lahko vpliva na učinkovitost nekaterih zdravil in moti določene krvne teste.

  • Vitamin D če ga jemljemo dnevno v zmernih odmerkih, lahko zniža tveganje za respiratorna obolenja pri odraslih in otrocih, ki imajo pomanjkanje vitamina D.

Kljub temu, da ni nobenih raziskav, ki bi dokazovale učinkovitost proti koronavirusu, je vzdrževanje nivoja vitamina D v krvi preventiva pred respiratornimi obolenji nasploh. To dosežemo z izpostavljanjem rok, nog in obraza soncu 3x tedensko vsaj 30 min, uživanjem hrane z dodanim vitaminom D (mleko,..) ali jemanjem prehranskih dopolnil. Za vzdrževanje nivoja v krvi zadostuje 400 – 800 i.e. (15 – 20 mcg) vitamina D dnevno, za dvig nivoja pa višji odmerki (do 2.000 i.e. je na splošno še varen odmerek). Višji odmerki, ki se vzamejo občasno (100.000 i.e. 1x mesečno) lahko še povečajo tveganje za respiratorna obolenja pri nekaterih ljudeh.

  • Cink (in selen) – če oseba nima pomanjkanja cinka, dodajanje tega minerala ne bo doseglo željenega učinka. Pomanjkanje cinka imajo večinoma starejši (okrnjena absorpcija), vegetarijanci, bolniki, ki dlje časa uživajo nekatera zdravila (zaviralce izločanja želodčne kisline, ACE inhibitorje). Glede na klinično študijo v domu starejših v Franciji, je priporočeno dodajanje 20 mg cinka/ dan starejšim osebam in 11 mg/ dan odraslim osebam.

Prehranski dodatki, ki verjetno lahko omilijo simptome koronavirusa:

  • ameriški slamnik

Klinične študije predvidevajo zmerno korist pri ostalih respiratornih okužbah, vendar so mnenja o tem mešana.

  • ekstrakt bezga v laboratorijskih raziskavah inhibira razmnoževanje virusov gripe. Majhne klinične študije pa nakazujejo, da se trajanje gripe skrajša, če ga uživamo takoj, ko začutimo simptome okužbe.
  • česen – kljub temu da v nekaterih laboratorijskih študijah dokazujejo učinkovitost na določene viruse gripe in prehlada, ni dokazov o vplivu na COVID-19
  • pastile s cinkom so ena izmed možnosti za omiljenje simptomov koronavirusa. Kljub temu, da ni direktnih dokazov, da ta trditev drži, so in vitro dokazali, da ima cink protivirusne lastnosti. V kliničnih študijah pa so dokazali, da zmanjša resnost in trajanje prehladov. Izsledki kažejo, da se to dogaja direktno v grlu, zato je tudi ključno kdaj začnete in koliko dolgo uporabljate izdelek. Preveliko uživanje cinka lahko posledično privede do pomanjkanja bakra v telesu. Poleg tega cink vpliva na absorpcijo antibiotikov, uporaba mazil s cinkom na nosni sluznici pa je povezana z začasno izgubo vonja.

Za zaključek

Čeprav obstaja verjetnost, da nekatera prehranska dopolnila omilijo simptome gripe ali prehlada, nobeno ne bo preprečilo okužbe s koronavirusom ali katerim koli drugim virusom. Je pa kljub temu smiselno da se okrepimo in smo s tem pripravljeni na boj z okužbo. Poleg dovolj spanja in raznolike prehrane lahko z dodajanjem vitamina C, D in cinka okrepimo imunski sistem. To lahko naredimo s prehrano ali prehranskimi dopolnili.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.