sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Matej Kavšek (KS Podkraj): Medsosedska pomoč je pri nas zelo živa.

Predsednice in predsednike zasavskih KS smo povprašali, kako se v posameznih krajevnih skupnostih spopadajo s koronavirusom. Kako kot predsednice in predsedniki spodbujajo krajane k upoštevanju ukrepov in priporočil in ali organizirajo pomoč za ranljive skupine. Zanimalo nas je še, kako epidemija koronavirusa vpliva na njih osebno. Vsak dan objavljamo njihove odgovore.

Matej Kavšek, predsednik KS Podkraj, Hrastnik:

»V KS Podkraj imamo skupni mail podkraj.ks@gmail.com, kjer potekajo vsa osveščanja, povabila, informacije, itd. V veliki večini, tudi starejši, uporabljajo splet. Nekaj starejših krajanov pa obvestimo ustno ali preko telefona, oz. so seznanjeni s strani sosedov, ki jim pomagajo.

V času širjenja virusa smo krajanom posredovali vsa opozorila s strani občine, ter jih še dodatno skušali motivirati, naj uživajo v naravi, s katero smo pri nas bogati. V večini se krajani držijo doma in delajo na kmetiji, gozdu, ali urejajo okolice hiš. Tudi manjši otroci pridno pomagajo staršem in se zadržujejo na kmetijah ali ob hišah. Imamo občutek, da so se družine v času te krize še bolj povezale in našle čas za skupno ustvarjanje. Če opazimo soseda, ki ravna nasproti z določili, ga opozorimo na dokaj prijazen način.

V KS Podkraj imamo tri starejše osebe, ki so same v hiši in brez prevoznih sredstev. Na poziv občine, naj preverimo njihovo oskrbo, smo takoj preverili stališče in ugotovili da je za njih poskrbljeno. V dveh primerih za hrano, lekarno itd. skrbijo sorodniki, ki jih redno obiskujejo. V enem primeru pa je za oskrbo s hrano, prevozi v lekarno itd. poskrbljeno s strani dveh sosedov. Bili smo presenečeni nad dobro odzivnostjo občine in vso skrbjo za naše ogrožene krajane. Solidarnost in medsosedska pomoč je v KS Podkraj še zelo živa. Tako zunanja pomoč v naši KS ni potrebna.

Ker partnerka in starejša hčerka spadata v rizično skupino zaradi sladkorne in bronhitisa zadevo jemljemo strogo resno. Smo izolirani na kmetiji, kjer ob lepem vremenu gozdarimo, urejamo okolico in vrt. Vsi obiski in tudi nakupi so pri nas prepovedani. Ker smo še dokaj samooskrbni z zelenjavo iz shrambe, nujnosti iz trgovine naročimo kar preko spleta. Paket razkužimo in ga en dan pustimo, preden ga odpremo.

Že drugi teden sem doma in imam dopust, kako bo naprej, še ne vem.«

Foto: arhiv Savus

Isti avtor