Predsednice in predsednike zasavskih KS smo povprašali, kako se v posameznih krajevnih skupnostih spopadajo s koronavirusom. Kako kot predsednice in predsedniki spodbujajo krajane k upoštevanju ukrepov in priporočil in ali organizirajo pomoč za ranljive skupine. Zanimalo nas je še, kako epidemija koronavirusa vpliva na njih osebno. Vsak dan objavljamo njihove odgovore.

Sašo Vučko, predsednik KS Izlake, Zagorje:

Foto: osebni arhiv

»V KS Izlake smo z ozaveščanjem sokrajanov pričeli dokaj kmalu. V prvi fazi smo se posluževali zgolj preventivnega obveščanja, hkrati pa postali neko stičišče informacij, saj vemo, da je prihajalo do mnogo dezinformacij. Primarno smo želeli zajeziti nepotrebno paniko, a sočasno opozoriti na resnost situacije. Redno smo obveščali preko naše FB strani in spletne strani. V sodelovanju z občino in NIJZ pa smo posredovali tudi njihova navodila. Prav tako želimo sporočiti vsem, da je v tem momentu nujno spoštovanje navodil države, občine, civilne zaščite in vseh organov, saj nam bo le tako uspelo zajeziti širjenje virusa. Uredbe se zaostrujejo ravno zaradi tistih, ki ne spoštujejo navodil. Sami smo že pred uradnimi navodili države zaprli vsa javna igrišča in apelirali na krajane, da se na njih ne zadržujejo. Na spoštovanje tega žal ne moremo vplivati, na to naj vpliva posameznikova vest. Veseli me, da so priporočila tako hitro pričeli spoštovati tudi gostinci. Zavedamo se, da bo to za njih huda preizkušnja.

Na pobudo krajanov smo se organizirali in ponudili vsem možnost pomoči pri nakupih, zdravilih in podobnih zadevah. V takšnih trenutkih človek spozna tiste prave zanesljive ljudi, kar meni kot predsedniku in tudi osebno zelo veliko pomeni.

Našo krajevno skupnost rešuje njena lega. Lega v naravi, katero nemalokrat preveč zapostavimo. V tem momentu nam ponuja nešteto stezic, kjer se lahko gibamo in spoštujemo navodila, hkrati pa se prezračimo in izognemo druženju v središču Izlak. Menim, da je naša povezanost pripeljala do te meje, da nimamo večjih težav. V kolikor se bomo tega držali tudi v prihodnjih dneh nam ne bo hudega.

Vodenje same krajevne skupnosti ni enostavna naloga in nemalokrat jo kdo jemlje preveč samoumevno. Procesi morajo teči naprej, ne glede na težave, s katerimi se soočamo. Sam sem zaposlen v branži, kjer smo v teh časih še posebej obremenjeni in ne moremo ostati doma. Vezani smo na dobavo hrane v trgovine zato je nemogoče ostati v samoizolaciji. Virus sam po sebi mi predstavlja kar veliko težav, mogoče ravno zaradi vpetosti v določene projekte in vodenje. Zadevo sem že na začetku vzel zelo resno, kar mi v tem trenutku predstavlja neko uteho in lažje usklajujem svoje obveznosti z varovanjem svojega zdravja in zdravja bližnjih.«

Foto (naslovna): Grega Gobovc

Prejšnji članekMarko Doberšek (KS Kovk): Zaradi kvasa zapuščajo domove, kvasa pa ni
Naslednji članekMatej Kavšek (KS Podkraj): Medsosedska pomoč je pri nas zelo živa.