Predsednice in predsednike zasavskih KS smo povprašali, kako se v posameznih krajevnih skupnostih spopadajo s koronavirusom. Kako kot predsednice in predsedniki spodbujajo krajane k upoštevanju ukrepov in priporočil in ali organizirajo pomoč za ranljive skupine. Zanimalo nas je še, kako epidemija koronavirusa vpliva na njih osebno. Vsak dan objavljamo njihove odgovore.

Marko Doberšek, predsednik KS Kovk, Hrastnik:

»Naša KS je po večini kmečkega značaja, kar pomeni, da živimo v skupnem gospodinjstvu ali pa vsaj v isti hiši otroci, starši in stari starši, zato je za starejše dobro poskrbljeno. Imamo pa tudi primere, ki živijo sami, katere pa redno obiskujejo sorodniki in jim dostavijo vse, kar pač potrebujejo. V večini se starejši odpravijo pogosto v dolino (tako se reče, če greš iz vasi v mesto) z namenom, da bi kupili kvas, a ga na žalost nikoli in nikjer ni. To je edina stvar, zaradi katere zapuščajo svoje domove, so mi potarnali po telefonu, ko sem jih klical in vprašal, če rabijo kakšno pomoč glede dostave hrane, zdravil ali česarkoli drugega. Z gospo Rebeko Kupec z občine Hrastnik večkrat dnevno komunicirava glede nastale situacije in pomoči krajanom, ki jo nudijo občina Hrastnik, RK, CZ in prostovoljci. Za približno teden dni sem kvas priskrbel sam osebno in prosil pristojne službe, da bi ga priskrbele in s tem odpravile nepotrebne poti v mesto.

Osebno mislim, da nekateri ne jemljejo situacije dovolj resno. Bodite doma z družino, ne hodite na obiske sprehode v mesto in niti ne na podeželje ali k babici in dedku, ker morda ju boste ravno vi okužili.

V naši družini kljub koronavirusu življenje poteka čisto normalno, celo prijetno, ker smo vsi doma, se igramo z otroki, tudi v naravi, ne sprejemamo obiskov in po nepotrebnem ne zapuščamo doma. V mejah normale pa priporočam partizansko razkužilo ki se mu reče šnops.«

Foto: Janez Homšek