Praznovanje sv. Barbare

God svete Barbare, zavetnice rudarjev, so nekoč praznovali s povorko, mašo in rudarsko malico. Letos bodo v Zagorju pripravili povorko, prireditev, otvoritev razstave in mašo, v Trbovljah prireditev na Ajnzerju in razstavo v Delavskem domu, v Hrastniku pa Zimski jamatlon.


Zagorje

Člani RMED Srečno Zagorje bodo v nedeljo, 4. decembra, obeležili praznik svete Barbare, zavetnice rudarjev, s povorko po Zagorju. Udeleženci povorke se bodo zbrali ob 15. uri pri spomeniku rudarskim rodovom v Toplicah. Na prireditvi bodo nastopili Rudarski pevski zbor Loški glas, Pihalni orkester SVEA Zagorje in učenci Glasbene šole Zagorje. Zbrane bo nagovoril predsednik RMED Srečno Zagorje Franci Brinovec. V sklopu prireditve bo tudi otvoritev fotografske razstave rudarskih motivov avtorja dr. Borisa Skalina z nagovorom Milana Razborška. Ob 18. uri pa bo v župnijski cerkvi sv. Petra in Pavla maša, ki jo bo vodil msgr. dr. Anton Stres.

Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje bodo v petek, 2. decembra, ob 16.30 uri odprli razstavo fotografa Borisa Skalina z naslovom Ziherca. Ob 19. uri pa pripravlja društvo RMED Perkmandeljc prireditev v počastitev goda sv. Barbare v zgradbi Obrata Trbovlje na Nasipih v Trbovljah.

Hrastnik

V Hrastniku bo v soboto, 3. decembra, potekal že 15. Jamatlon, ki ga organizira Zavod Savus. Na njem bo sodelovalo skoraj 300 udeležencev iz sedmih držav. Udeleženci se bodo zbrali v Hrastniku, v jamo se bodo spustili v Trbovljah na Ajnzerju in prišli na svetlo po Barbara rovu v Hrastniku. Organizatorji obljubljajo prijetno prireditev, ki jo bodo popestrili z različnimi dejavnostmi in koncertom pevke Neve M. Hafner.

Savus

Foto: arhiv Savus