Današnji petek je pa nabit s prireditvami. V Trbovljah bodo danes odkrili Kavčičev sgraffito, ki bo odslej na ogled v Delavskem domu, zvečer bodo podelili zlate vrtnice Turističnega društva, odprli razstavo Ziherca fotografa Borisa Skalina in še foto razstavo Za oči in dušo Ivana Glavača. Zvečer pa bo društvo RMED Perkmandeljc pripravilo še prireditev ob godu sv. Barbare, zavetnice rudarjev. V Zagorju se bodo zvečer na prvi seji sestali novi občinski svetniki. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 2. december 2022


Vreme

Danes bo oblačno. Padavine bodo dopoldne od juga postopno ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5 °C.

V soboto bo oblačno, padavine se bodo dopoldne od juga razširile na vso Slovenijo. Po nižinah bo sprva večinoma snežilo, ponekod na jugozahodu bo možna tudi poledica. V nedeljo bo oblačno, občasno bodo še padavine. Po nižinah bo deževalo. V ponedeljek bodo v zahodni polovici države še manjše padavine, drugod bo suho.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Čeče, izvod Sveti Marko (nadzorništvo Hrastnik). Od 9. do 10. ure iz TP Špital (nadzorništvo Zagorje).

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Prireditve

Občinski svet Zagorje

V Zagorju bo danes ob 17. uri v stekleni dvorani Kulturnega centra Delavski doma prva konstitutivna seja novoizvoljenega Občinskega sveta Občine Zagorje ob Savi. Podelili bodo mandate članom občinskega sveta, ki bodo sprejeli ugotovitveni sklep, da je župan nastopil svoj mandat in imenovali komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.


Rudnik Trbovlje

Praznovanje sv. Barbare

Ob 19. uri pa pripravlja nocoj ob 19. uri v zgradbi Obrata Trbovlje na Nasipih v Trbovljah prireditev v počastitev goda sv. Barbare, zavetnice rudarjev. V društvu Perkmandeljc delujejo bivši rudarji in vsi, ki jim je rudarstvo zlezlo pod kožo. In sv. Barbara je bila od nekdaj tolažnica in zavetnica, ki jo knapi še danes znajo počastiti.


Delavski dom Trbovlje

Ziherca – razstava Borisa Skalina

V galeriji Delavskega doma Trbovlje bodo danes ob 16.30 uri odprli razstavo fotografa Borisa Skalina z naslovom Ziherca. »Obujanje spominov med knapi, če nisi knap in ti knapi rječejo zuni in v jami, ko greš med švelerji, glajzi, preko šuslajtung do čjela, kjer je kulm, razmišljati o preteklosti. Namreč mineva 77 let, ko sem v Zasavju blizu Šavne Peči pritisnil na sprožilec fotoaparata. Za obeležje je izbrana rudarska svetilka ziherca, varna za delo v eksplozivni atmosferi, ki je postala simbol med knapovščino. Naj nas spominja na vse lepo in nelepo preteklost! Lep pozdrav SREČNO !!!« je zapisal ob razstavi avtor Boris Skalin.


Turistično društvo Trbovlje

Zlata vrtnica

Turistično društvo Trbovlje pripravlja prireditev Zlata vrtnica 2022, na kateri bodo podelili priznanja najbolj zaslužnim promotorjem Občine Trbovlje v letošnjem letu. Svečana prireditev bo danes ob 17. uri v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje. V kulturnem programu bodo nastopili učenci OŠ Ivana Cankarja (ples, pevski zbor, recitacije, skeč). Ob 16. uri pa bo v avli DDT otvoritev fotografske razstave Za oči in dušo avtorja Ivana Glavača.


Sgraffito na ogled v DDT

Danes ob 12. uri bo v zgornji avli Delavskega doma Trbovlje uradno razkritje restavriranega umetniškega dela Maksa Kavčiča v zanimivi tehniki, ki jo uradno imenujejo sgraffito. Sgraffito avtorja Maksa Kavčiča je nastalo leta 1953 in je dolga leta krasilo steno v nekdanji Strojni tovarni Trbovlje. Iz stavbe STT so ga strokovno odstranili leta 2019 potem, ko ga je pred buldožerjem rešil Aleš Gulič. Sgraffito so restavrirali in ga bodo sedaj postavili na ogled v Delavskem domu Trbovlje.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


 

Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Nasilna noč

ob 19. uri

Ameriška komedija, režija Tommy Wirkola, igrajo David Harbour, Cam Gigandet, Beverly D Angelo, John Leguizamo, Edi Patterson, Brendan Fletcher

Ko na božični večer ekipa plačancev vdre na posestvo bogate družine in vse prisotne v hiši zajame za talce, ekipa zlobnežev ni pripravljena na presenečenje – prišel je namreč Božiček, ki bo moral rešiti dan in … božič.


Delavski dom Trbovlje

Nasilna noč

ob 17. uri

Vsebino poglej zgoraj.


Film abonma: Trikotnik žalosti

ob 19.30 uri

Komična drama (Francija, Nemčija, Grčija, Švedska, Turčija, Velika Britanija, 2022), izvirni naslov Triangle of Sadness, režija in scenarij Ruben Östlund, igrajo Thobias Thorwid, Harris Dickinson, Charlbi Dean …

Švedski satirik Ruben Östlund svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote.

Manekenski par Carl in Yaya je povabljen na luksuzno križarjenje. Medtem ko ustrežljiva posadka skrbi za zbirko bajno bogatih potnikov, zapiti kapitan tiči v svoji kabini in posluša Internacionalo. A pripravlja se nevihta in med slavnostno večerjo s sedmimi hodi se potnikov loti huda morska bolezen …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan odprave suženjstva

Na današnji dan, ko obeležujemo svetovni dan odprave suženjstva, se spominjamo 2. decembra leta 1949, ko je Generalna skupščina sprejela resolucijo o trgovini s sužnji in njeno prepoved.

 


Savus