V soboto, 7. oktobra se bodo pohodniki že dvajsetič podali na pohod po Sovretovi poti. Pohod je pred leti zasnovala slovenistka Fanči Moljk. Nanj se pohodniki lahko odpravijo iz železniške postaje v Hrastniku ali pa izpred dvorane Dolanka na Dolu pri Hrastniku.

Tradicionalni pohod v rojstno vas Šavna Peč hrastniškega rojaka, filologa, humanista in prevajalca antičnih del Antona Sovreta, ki bo tokrat že dvajsetič, potekal to soboto, 7. oktobra. Štartni mesti bodo odprti ob osmih (Dol) i 8.30 uri (Železniška postaja Hrastnik). Z Dola je približno poldruga ura hoje, iz Hrastnika približno ura. Pohod je eden lepših literarnih pohodov, saj ni naporen, poteka pa nad dolino Save, ki je marsikdo še ni videl z visokega brega in je pogled na njo prav očarljiv.

Na cilju bodo kot je v navadi pripravili kratek kulturni program ob 10.30 uri. Letos bosta slavnostni govornici komparativistka, literarna prevajalka in prejemnica Sovretove nagrade za leto 2022 Katja Zakrajšek in pisateljica ter prevajalka iz Makedonije, rezidentka Sovretovega kabineta Dragana Evtimova.

»Štartnina je 7 evrov za pohodnike, starejše od 15 let, 2 evra za mlajše od 15 let, v njej je vključena malica. Pohod je na lastno odgovornost in ob vsakem vremenu,« so sporočili organizatorji (Občina Hrastnik, KRC Hrastnik, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik, Turistično informacijski center Hrastnik, Turistično društvo Hrastnik, Planinsko društvo Dol pri Hrastniku).

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekJavni razpis za štipendije
Naslednji članekSpremembe pri razvoju regije