V novi rubriki Zasavskega tednika z naslovom Iz Zasavja smo doma smo v januarski številki predstavili Čemšenik.
Čemšenik leži na 625 metrih nadmorske višine, na prisojnih terasah Čemšeniške planine (1206 m). Kraj ima zelo bogato zgodovino. Začetki čemšeniške fare namreč segajo v 12 stoletje, ko so se na bližnjem Gamberku naselili plemiški Gallenbergi.

cemsenik-infografika_20170127V Čemšeniku deluje več društev, v katerih so dejavni krajani in v okviru katerih skozi vse leto v kraju pripravljajo različne prireditve. Med njimi Krajevna organizacija Rdečega križa (KORK) Čemšenik, gasilci, aktiv kmečkih žena, prosvetno društvo, turistično društvo, športno društvo, lovska družina.

KORK Čemšenik v sodelovanju s podružnično šolo pripravlja vsakoletno prireditev ob materinskem dnevu, na Martinovo nedeljo pa tudi srečanje starostnikov v Zaloki. Članice organizacije se vključujejo v vse dobrodelne akcije, ki jih pripravlja RK OZ Zagorje, večkrat obiščejo krajane, vsako leto pa voščijo tudi najstarejšemu ali najstarejši v kraju.

Vsa društva v kraju sodelujejo pri organizaciji prireditve Večer na vasi, ki kraj s plesom, glasbo in druženjem vsako leto poveže v juniju. V avgustu člani KS skupaj z gasilci pripravijo dobrodošlico na Prvinah ob najbolj množičnem obisku Čemšeniške planine, ki ga organizira Združenje borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi. Na Čemšeniško planino se organizirano odpravijo tudi v začetku septembra, ko krajani s turističnim društvo in lovsko družino izpeljejo pohod Po poti idr. Janeza Drnovška. Tisti, ki so jim ljubši zimski pohodi, se lahko 26. decembra udeležijo pohoda z baklami do cerkve svetega Primoža nad vasjo Razbor.

Prosvetno društvo Čemšenik vsako leto pripravi novo gledališko predstavo, na dve leti pa tudi Grajske štorije na gradu Gamberg. V okviru prosvetnega društva delujeta folklorna skupina in mladinsko gledališče.

Na vseh prireditvah, ki jih kraj organizira, s svojimi slaščičarskimi mojstrovinami sodelujejo tudi članice Aktiva kmečkih žena. Z dobrotami razveseljujejo tudi občane Zagorja na različnih množičnih prireditvah. Decembra pride v vas dedek Mraz in razveseli čemšeniške otroke.

V kraju se odvija kar nekaj zanimivih dogodkov, ki so vezani na stare običaje in povezujejo posamezne vasi, med njimi žegnanje krač, salamijada, kostanjev piknik, tekmovanje v kmečkih opravilih, ugibanje teže odojka. V lovski koči se enkrat letno v sodelovanju z radiom Veseljak predstavijo znani narodnozabavni ansambli. Zelo pomembno vlogo ima v Čemšeniku Podružnična šola, ki prvič letos gosti tudi oddelek za predšolske otroke, vpis v šolo zadnja leta tudi narašča.

ZT

Članek je bil objavljen v januarski številki Zasavskega tednika. 

Prejšnji članekPredor Trbovlje – Prebold
Naslednji članekRecept: zelen, bel, elektronski, …