Pred uvedbo elektronskega recepta, smo v Sloveniji poznali bel in zelen recept, ki ga je bolnik prejel od zdravnika, ko mu je ta predpisal zdravila. Razlika med njima je v plačniku:

 • Za zdravila, predpisana na zelen recept, je plačnik Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in v določenem deležu prostovoljne zavarovalnice (odvisno, pri kateri od njih ima bolnik sklenjeno dopolnilno zavarovanje). Če bolnik nima dopolnilnega zavarovanja, mora ta delež doplačati sam.
 • Za zdravila, predpisana na bel recept, je plačnik bolnik, kateremu je zdravilo namenjeno.

Oba recepta sta lahko enkratna ali obnovljiva (bolnik lahko s kartico zdravstvenega zavarovanja v lekarni prevzame predpisana zdravila brez vmesnega obiska zdravnika; načeloma se uporablja za kronično terapijo; število takšnih dvigov na receptu označi zdravnik – praviloma največ za obdobje enega leta).

Pri predpisovanju zdravil na bel ali zelen recept imajo zdravniki omejitve – upoštevati morajo pravila o predpisovanju zdravil v breme ZZZS in razvrstitve zdravil na liste.

Tukaj velja opomniti, da tudi v primeru, če zdravnik predpiše neko zdravilo na zelen recept, vendar je razvrščeno na »negativno« listo, ga mora bolnik v celoti plačati sam.

Zdravila se doplača v primeru, ko je cena zdravila višja kot je najvišja priznana vrednost (NPV), ki jo krije ZZZS za določeno učinkovino (medsebojno zamenljiva zdravila – MZZ) oz. terapevtsko skupino (TSK). V lekarni se brez posveta z zdravnikom lahko zamenja zdravilo s cenejšim, če spada v skupino z MZZ. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi: terapevtske skupine, najvišje priznane vrednosti zdravil,…

Z uvedbo elektronskega recepta pa bolnik načeloma od zdravnika ne prejme papirnatega recepta, ampak je po pregledu napoten v lekarno kjer prevzame zdravila ob predloženi kartici zdravstvenega zavarovanja. Bolnik lahko od zdravnika prejme seznam predpisanih zdravil, kjer so napisana zdravila, ki jih je tokrat predpisal zdravnik. Razen tega, da bolnik ne prejme v roke papirnatih receptov, se je sistem v celoti prenesel naprej. Tudi veljavnost recepta, zato velja ponoviti:

 • če imate predpisan antibiotik, ga lahko v lekarni prevzamete v treh dneh od datuma predpisa,
 • če imate predpisan narkotik, ga lahko v lekarni prevzamete v petih dneh od datuma predpisa (narkotik mora biti predpisan na papirnatem receptu v dvojniku),
 • običajni recept ima veljavnost en mesec,
 • če imate predpisan obnovljiv recept, ga je potrebno v lekarni »aktivirati« v roku enega meseca, nato velja dokler:
  • se ne izkoristi število predpisanih ponovitev,
  • ne poteče datumska omejitev,
  • zdravnik ne ukine recepta ob spremembi terapije.

Zdravila se na obnovljiv recept lahko izdajajo v roku 60 dni.

V primeru, da ste prejeli obnovljiv recept na papirnatem receptu, morate vse dvige zdravil opraviti v isti lekarni. Če pa je zdravnik predpisal obnovljiv elektronski recept, pa lahko svoja zdravila prevzamete v katerikoli lekarni v Sloveniji – tudi v Lekarni Pušnik.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.
www.lekarna-pusnik.si

Prejšnji članekPod Čemšeniško planino
Naslednji članekGlasbena nostalgija z MPZ Gimnazije Litija