Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik vsako leto 8. januarja obeležuje dan šole. Ob spominu na osvoboditelja Jožeta Meniha Rajka, po katerem šola nosi svoje ime, učenci nimajo pouka, ampak dan dejavnosti. Letos so dan šole praznovali zadnji dan pouka v tem tednu, 7. januarja.

Skupna tema letošnjih delavnic je bila evropska vas. Evropska vas je vseslovenski projekt, ki je namenjen osnovnošolcem.  Glavni namen projekta je »spodbuditi medkulturno razumevanje in spoznavanje drugih narodov ter držav v Evropski uniji ter hkrati povečati zavedanje lastne kulturne identitete,« so zapisali koordinatorji projekta.

Učenci razredne in predmetne stopnje so spoznavali evropske države, zlasti njihovo kulturo, šege in kulinariko. Četrtošolci so tokrat ostali na lokalnih tleh z učenjem in izvedbo pesmi Hras’nška avtorja Damirja Beganovića. Posnetek izvedbe pesmi, ki so ga učenci popestrili tudi s plesnimi koraki,  si je bilo mogoče ogledati na koncu dneva v šolski avli.

S šolskih hodnikov predmetne stopnje je odmevala Oda radosti. Evropsko himno so ob spremljavi različnih instrumentov zapeli učenci 9. b. Iz šolske kuhinje je dišalo po jedeh različnih evropskih kultur.

Dan šole se je zaključil s sprehodi po hodnikih, kjer so bili razstavljeni izdelki učencev, in v znamenju sobivanja različnih evropskih kultur. Kljub medsebojni razdalji so si učenci od daleč pomahali in si namenili prijazen pozdrav. »Vsi si želimo, da bo prihodnje leto spet leto, ko bomo lahko vsi združeni praznovali praznik naše šole brez mehurčkov,« je povedala ravnateljica Polona Dolanc.

Savus

Foto: arhiv Savus