nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

Pada vlada

V začetku tedna je odstopil predsednik vlade Marjan Šarec. Februarsko ekipo Zasavskih pet smo povprašali, ali kaj spremljajo politiko. Zanimalo nas je še, kako menijo, da bo ta odločitev vplivala na Zasavje.

Tina Baloh, svetovna prvakinja v point fightingu, Zagorje

Politiko spremljam bolj malo, tako da bi težko kaj več povedala o tej temi. Sem pa zasledila, da je Šarec odstopil.

 

 

 

 


Martin Gaberšek, predsednik KS Šentgotard, Zagorje

Politiko spremljam dokaj redno. Ne posvečam ji ravno veliko časa, pogosto pa vsaj preletim glavne novice. Tudi volitev se redno udeležujem, čeprav tako kot mnogi državljani pogosto ne vem, katera stranka oz. kandidat bi bil prava izbira. Kljub temu se mi zdi pomembno, da se volitev udeležujemo v čim večjem številu, saj politiki s sprejemanjem zakonov, ki veljajo za vse, vplivajo na naša življenja, pa če nam je to všeč ali ne. Me pa pri vprašanju politike vedno znova preseneča, kako zelo goreče so nekateri ljudje pripravljeni razpravljati o teh temah. Glede na razdrobljenost glasov na zadnjih volitvah, veliko število strank v parlamentu in koaliciji, manjšinsko vlado ter stalna nesoglasja v koaliciji, je bil odstop predsednika Marjana Šarca oz. padec vlade nekako pričakovan. V tej vladi smo imeli več ministrov iz Zasavja, kar je najbrž imelo določen pozitiven vpliv na naše kraje. Oziroma bi ga lahko imelo še več, če bi njihovi mandati trajali dlje časa, ne samo nekaj mesecev. Kljub temu menim, da padec vlade ne bo imel neposrednega vpliva na Zasavje. Glede Marjana Šarca pa že vse odkar se je podal v politiko upam, da poleg rednih obveznosti tudi nabira material za nove imitacije, za nove predstave in da se bo po končani politični karieri vrnil v humoristične vode.


Mateja Gerečnik, izvršna sekretarka SKEI Slovenije, Zagorje

Politiko spremljam ravno toliko kot je po mojem mnenju še »zdravo«. Pri delu, ki ga opravljam, je treba imeti tudi nekoliko vpogleda v politično dogajanje. S tem ne mislim politike v slabem pomenu besede. Mislim predvsem to, da nam politika (katerakoli že je) s spreminjanjem zakonodaje daje podlago za bolj ali manj kvalitetno življenje. Sindikati smo v to vpeti in prav je, da sem s tovrstnimi dogajanji seznanjena. Ne zanima pa me politika v smislu čigav je kdo in kdo koga nima rad. Ne! Tega ne maram. Ne samo v politiki.

Šarec je odstopil. Pa saj je bilo to pričakovano, kajne? Vladati brez zadostne podpore je jalovo. Ker je odstopil, očitajo, če ne bi, bi očitali. Ampak to je spet tista stran politike, ki me ne zanima.

Glede na to, da smo imeli dva ministra iz Zasavja, bo Šarčev odstop vsekakor vplival tudi na Zasavje. Optimist sem in verjamem, da sta oba ministra poskušala pomagati tudi razvoju/pozitivnim spremembam v Zasavju. Saj veste – »imamo enega našega tam, bo pa že kaj zrihtal«.  In verjamem, da kaj tudi sta in bi še.

Če hočemo ali nočemo, politika kroji naša življenja. Pa spet ne toliko, da bi na morala biti za izgovor, če nam kje ne gre vse po načrtih. V prvi vrsti smo odgovorni sami. Tudi to, če (ne) gremo na volitve.

Končujem pozitivno – pa imamo spet možnost izvoliti najboljše! Kaj ni to razlog za veselje?


Annemarie Jerman, članica Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje, Trbovlje

Če povem resnico, slabo spremljam politiko. Se pa trudim, da jo v zadnjih letih spremljam vsaj z enim očesom. Tako se menda spodobi, če delaš v javni upravi. Ob odstopu predsednika vlade sem zvečer celo prižgala informativno oddajo! Bolj pa spremljam lokalno politiko. Zaradi službe. Seveda pa tudi zaradi ustvarjanja družbeno kritične predstave Štilčki. V predstavi se trudimo prikazati letni pregled dogajanja v Zasavju, zato je dobro, da spremljam, kaj se dogaja.

Včasih sem imela politiko za nekaj umazanega, kjer vsak igra le zase. Danes na to gledam drugače. Morda naivno presojam, a menim, da so ljudje, ki jim ni vseeno in porabijo svoj čas in energijo za politično udejstvovanje, precej plemeniti. Imeti voljo in optimizem za spreminjanje sveta je dandanes redkost, večina ljudi je konformistov, ki se jim s politiko ne da ukvarjati. Pisarjenje in pritoževanje po Facebooku zame pač ni politično udejstvovanje.

V šali bi rekla, da se mi odstop predsednika vlade zdi super, saj pogrešam Serpentinška. V resnici pa se mi zdi škoda, da je odstopil. Politični mandati so namenoma določeni za več let. Vsaka vlada potrebuje čas, da postavi ljudi, razdeli naloge in se poglobi v probleme. S predčasnim odstopom pa se bo reševanje pomembnih vprašanj in sprejemanje reform spet zavleklo.


Andreja Ojsteršek Urh, selektorica moške članske namiznoteniške reprezentance Slovenije, Hrastnik

Osebno si želim, da bi imeli stabilno vlado, ki bi lahko delala v miru in izpeljala zastavljene cilje.

Tako, kot si v športu to želi vsak trener, saj kvalitetno delo potrebuje mir in določen čas. Če vlada ni imela več zagotovljene večine, je smiselno, da se gre na volitve.

V tem primeru me za Zasavje nekoliko skrbi, saj smo bili v tem mandatu dobro številčno zastopani, v primeru novih volitev pa se lahko zgodi, da ne bo več tako. Seveda število poslanskih mest samo po sebi ni tisto, kar zagotavlja kvaliteto, temveč vsakodnevno zalaganje vsakega posameznega poslanca za interese ljudi, ki so ga izvolili.

Upam, da se bo v prihodnje Zasavje bolj prepoznalo kot zanimiva destinacija v osrednji Sloveniji, ki ima svoje zanimivosti in posebnosti, posebej pa še kot gnezdo vrhunskih športnikov, ki izhajajo iz skromnih pogojev za delo.

Isti avtor