nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Otvoritev razstave Brez proletarcev Trbovelj ni

V torek, 4. junija, so v  Zasavskem muzeju Trbovlje odprli občasno razstavo Brez proletarcev Trbovelj ni, ki jo je ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno postavil kustos ZMT Žiga Blaj.

Razstava z besedili, fotografijami, dokumenti in videoposnetki iz različnih obdobij predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj.

V uvodu je avtor razstave Žiga Blaj na kratko predstavil razstavo in poudaril: »Verjamem, da bo razstava osvetlila ta pomemben del lokalne zgodovine in ga približala mlajšim generacijam.« Razstavo je slovesno otvorila podžupanja Vesna Jesih in poudarila, da ta razstava zelo lepo zaokrožuje letošnje leto, ki je leto obletnic, saj poleg stote obletnice boja z Orjuno Trbovlje praznujejo tudi 90 let prve rudarske stavke in 10 obletnico zadnje rudarske stavke. Za glasbeno popestritev so poskrbeli učenci Glasbene šole Trbovlje.

Več o razstavi si lahko preberete v intervjuju Žiga Blaj: Niso pustili, da bi se delali norce iz njih. Razstava pa bo na ogled do 6. junija prihodnje leto.

Savus

Foto: fb ZMT


 

Isti avtor