četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Žiga Šeško: Želim zmagati na Grand slamu

Žiga Šeško je eden velikih upov slovenskega tenisa. Pri 15 letih igra odličen tenis. Pred kratkim je dobil vabilo za Davis cup reprezentanco, kar je pri njegovih letih izjemno redko. Ta teden je prvič zaigral na mednarodnem članskem turnirju profesionalcev. Trenira v Italiji, zaenkrat igra predvsem mladinske turnirje svetovne serije. Ob tenisu je še dijak Gimnazije Litija. Šolo dela v glavnem na daljavo, ko je doma, pa sede v šolske klopi. Prav med turnirjem (ali malo po njem) Zasavje Open ga čakata testa iz matematike in angleščine.

Žiga, kako pogosto se vračaš v Hrastnik?

Kot verjetno veste že nekaj časa treniram v akademiji italijanskega teniškega trenerja Riccarda Piattija. Zdaj prebivam v Italiji blizu meje s Francijo. Z avtom je kar dolga pot do doma, približno osem ur. Zato sem bil nazadnje doma v Hrastniku za božič. V zadnjem času sem veliko igral na turnirjih, veliko sem tudi treniral. Ob tej priložnosti, ko je turnir v Zasavje, sem vse skupaj povezal in se vrnil za kakšen mesec domov.

Prvič si izbran tudi v Davis cup reprezentanco. Kaj ti to pomeni pri teh letih?

Glede na to, da sem star komaj 15 let, me je ta novica pozitivno presenetila. Zelo se že veselim, da bom pa lahko del reprezentance, da bom predstavljal svojo državo in upam, da bom tudi kaj odigral. Naslednjo soboto odpravljamo v Črno goro, kjer bomo približno en teden in se bomo pomerili z drugimi državami.

V kateri konkurenci sedaj igraš? Verjetno na članskih turnirjih pa še ne.

To je moj prvi profesionalni turnir, se pravi mednarodni članski turnir. Odigral sem že nekaj podobnih članskih turnirjev v Sloveniji, sicer pa najbolj pogosto nastopam na ITF junior turnirjih, ki so mednarodni turnirji do osemnajst let in ki potekajo po celi Evropi, pa tudi drugje. Letos sem igral že tudi na Kostariki. To je bilo prvič, da sem šel izven Evrope. Drugače pa večinoma igram po Evropi.

Kakšni so uspehi?

Trenutno sem okoli 240 mesta na mladinski lestvici, na kateri so vsi igralci sveta. To se mi zdi super in sem zadovoljen s tem. Pred kratkim sem zmagal dva turnirja kategorije junior sto, to je neka srednja kategorija in sem s tem tudi zelo zadovoljen.

Kdaj si začel trenirati v kampu v Italiji?

Ja, je ja. Tja sem šel poskusno novembra predlani za teden dni, na nekakšno poizkušnjo. Za stalno sem pa šel oktobra lani, torej sem tam zdaj približno pol leta.

Kakšno je življenje v tem kampu?

Trenutno sva tam z mojo mami in živiva v nekem apartmaju. Vsak dan se peljem v klub na trening z električnim skirojem. Mesto je zelo lepo, zato uživam v treningih, pa tudi v prostih dnevih.

Kakšen je ta trening?

Trenutno kar dosti treniram, približno šest ur na dan. Zjutraj imam po navadi dve uri in pol kondicijski trening, popoldne imam ogrevanje za tenis, pa trening na igrišču, ki ponavadi traja kakšne tri ure. Potem je tu še vse raztegovanje, tako je dan kar zapolnjen.

Tam trenira tudi Ela Nala Milič, kajne? Je tam še kaj Slovencev?

Z Evo sva zelo dobra prijatelja, dosti se pogovarjava. Tam pa je že kar nekaj let tudi Maša Viriant. In zaenkrat je to to, trije smo.

Tam trenirajo tudi znani igralci, kajne? Kdaj treniraš z njimi?

Profesionalci ponavadi trenirajo v Monte Carlu, kamor pa tudi nas včasih pošiljajo prav zato, da imamo priložnost z njimi odigrati kakšen trening. Tako sem že imel srečo in sem lahko odigral trening s Sinnerjem (Janick Sinner, najboljši igralec na svetovni jakostni lestvici). Odigrala sva ena na ena dve uri. Igral sem tudi z drugimi, npr. Zverevom in Berrettinijem. To so zelo fajn izkušnje. Vidiš lahko, kako oni trenirajo in živijo. S tem dobiš navdih za naprej.

Kako pa jemljejo vas, mlade igralce?

Veliko se pogovarjajo z nami in se tudi sami spominjajo, kako je bilo, ko so oni pričenjali svoje kariere. Vsi so zelo dobri ljudje, zelo pozitivni in vedno je super, ko me povabijo tja.

Žiga, kaj si želiš v svoji karieri?

V svoji karieri bi najraje igral ATP profesionalne turneje. Moj glavni cilj pa je zmagati na turnirju za Grand slam. To si pač najbolj želim že dolgo časa.

Pariz?

No, v bistvu nimam preference, katerega koli bi bilo super dobiti.

Kaj narediš ko prideš domov v Hrastnik, s čim se ukvarjaš?

V Hrastniku sem rad, rad grem v naravo na kakšen sprehod z družino. Imamo tudi psa, s katerim se rad igram in greva na sprehod. Ven grem tudi s prijatelji, z bivšimi sošolci in pa sedanjimi sošolci iz srednje šole.

Kako delaš šolo?

Šolo delam večinoma na daljavo, vpisan sem v prvi letnik Gimnazije Litija. Ko sem v Italiji, se mi profesorji zelo prilagajajo, so zelo super. Pokličejo me prek Microsoft Teemsa ali pa Zooma in večino ocen pridobivam na tak način. Ko pa pridem domov, moram pa tudi v šolo na pisne izpite. Zdajle imam na primer izpita iz matematike in angleščine.

Hvala za pogovor in obilo uspeha na nadaljnji karierni poti.

Hvala.

Marko Planinc

Foto: MP


 

Isti avtor