Bistvo make upa, v prav vsakem njegovem delu in podrobnosti, je mehkoba. Mehko prepletanje različnih ličil, različnih odtenkov, kože in podlage – pudra.  

Za lep nanos in izgled pudra je pomembna vsaj osnovno negovana koža. To pomeni, vsak večer očiščena, lahko tudi zelo enostavno, in dobro nahranjena.

Odstranjevanje ličil

Z oljnim odstranjevalcem ličil ali čistim kozmetičnim oljem (odlično je mandljevo) si najprej odstranite vse vidne ostanke ličil. Sredstvo nakapate na vatico ali kozmetični robček in nato z nežnimi krožnimi gibi pomasirajte oči. Če jih boste v strahu pred pekočino krčevito zaprle, ličil ne boste mogle dobro odstraniti. Potrebujete olje, ki vas ne peče, da lahko čimbolj sproščeno čisto narahlo zaprte oči pomasirate, dokler ličila niso do konca odstranjena.

Čiščenje obraza

Nato si obraz umijte z blagim milom ali kakšnim drugim kozmetičnim sredstvom (čistilnim mlekom, micelarno vodico, peno za čiščenje, …) in dobro splahnite z vodo.

Če imate po nekajdnevni uporabi sredstva nelagoden občutek izsušenosti kože, se pojavi blaga rdečina ali celo majhni odluščeni delci kože (luščenje), je potrebno takoj prenehati z uporabo le tega. Pomeni, da je sredstvo preagresivno za vas. To so le skrajni primeri, načeloma ti izdelki niso škodljivi in so izdelani z veliko skrbnostjo in znanjem. Samo pomeni, da si »ne pašete«, vaša prijateljica pa bi isto sredstvo lahko z veseljem uporabljala.

Osnovna nega

Po čiščenju naj nujno sledi nega. Negovalna krema naj bo dovolj hranljiva, da vaša koža ostaja mehka in voljna. Minimum je hranljiva krema, vsi ostali kozmetični produkti, ki jih ni malo, so vaša odločitev in zmožnost, seveda. Pri izbiri kreme je vodilo podobno. Če imate po nanosu ali kadarkoli čez dan občutek »zategovanja« kože, je krema premalo hranljiva za vas. Druga skrajnost je, da se vam nikakor ne vpije in se svetite. To pomeni, da vam krema ne ustreza in se ni niti vpila v kožo. Ko spolzite z roko po obrazu mora biti občutek pod prsti suh, vendar prijeten in voljan.

Tester je namenjan vam

Ne morem svetovati konkretnega izdelka. Kar ustreza eni, ni nujno, da tudi drugi. Različne smo si, potrebe naših kož tudi. Zato ni druge možnosti, kot da poizkušate. Edino na ta način ugotovite, kateri izdelki za čiščenje in nego obraza vam ustrezajo. Ravno zato proizvajalci kozmetičnih izdelkov za testerje namenijo milijarde. Zahtevajte preizkus s testerji, za vas so narejeni. Tudi sama po tolikih letih še vedno poizkušam. Cena izdelkov prav tako ne zagotavlja ustreznosti. Višja cena ne pomeni nujno, da je izdelek tudi boljši za vas. Sploh ni nujno. Resnica je enostavna. Ko ženska v življenju ugotovi, katera krema in kateri model nedrčka ji najbolj ustrezata, je to velika in ne tako lahka zmaga.

Mateja Mavrič


Mateja Mavrič bo delila več kot tridesetletne izkušnje ustvarjanja make –upov. Od leta 1988 ves čas dela v maskirnicah večjih slovenskih televizij. Najdlje in še vedno v maski Pop tv. Kljub številnim modnim poimenovanjem ustvarjanja make upov, se oddelku na vseh televizijah še vedno reče enostavno – maska. In tako, enostavno, vas bo Mateja popeljala v svet make upa. Z veseljem se bo odzivala in odgovarjala na vaša morebitna vprašanja. Pošljete jih lahko na mateja@savus.si.