ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Ante Mahkota

Na današnji dan leta 1936 se je na Dolu pri Hrastniku rodil Ante Mahkota, slovenski alpinist, fotoreporter, novinar in urednik. Bil je eden najbolj eminentnih slovenskih novinarjev in alpinistov, izjemen organizator in tvorec velikih slovenskih akcij, kot sta Podarim – Dobim in Sto žensk na Triglav.

Ante Mahkota je bil rojen 27. aprila 1936 na Dolu pri Hrastniku. Njegova mama Pavla Mahkota je bila tam dolga leta učiteljica (legendarna), vzornica mnogim generacijam. Na Dolu je Ante pričel obiskovati osnovno šolo. Potem ga je življenjska pot odnesla v Ljubljano, na Dol pa je rad prihajal predvsem na obisk k mami.

Mahkota je bil v letih 1960 do 1994 zaposlen pri Delu kot reporter, fotoreporter, dopisnik, glavni in odgovorni urednik revij Jane, Avto in Teleksa in generalni direktor ČGP Delo. Leta 1986 je ustanovil in do 1996 vodil akcijo za napredek in razvoj slovenskega vrhunskega športa Podarim – Dobim.

Mahkota je kot alpinist med drugim v letih 1955 do 1966 opravil 16 prvenstvenih vzponov, tudi zato so ga uvrščali med deset najboljših alpinistov sveta. Leta 1960 je bil član JAHO I (prvi pristop na Trisul II – 6690 mnm skupaj s Kunaverjem, na Trisul III – 6270 mnm skupaj s Kunaverjem in Keršičem ter na Bartoli skupaj s Cirilom Debeljakom in Kunaverjem). Z Nadjo Fajdiga sta kot prva plezalca leta 1956 v mešani navezi preplezala severozahodno steno Cima su Alto. 14. avgusta 1967 je bil s Ekarajem, Lipovškovo in Ščetininom v skupini prvih predstavnikov Slovenije oz. Jugoslavije, ki so kdaj stali na samostojnem vrhu, višjem od 7000 metrov – na 7134 metrov visokem Piku Lenina v gorovju Pamir med Tadžikistanom, Kirgizistanom in Kitajsko. Svoje alpinistično življenje je opisal v knjigi Sfinga, še vedno najbolj brano alpinistično delo med Slovenci. O tem podvigu so posneli tudi film.

Mahkota je bil poročen s slovensko pevko Marjano Deržaj, hči pa je prevajalka Tina Mahkota, Sovretova nagrajenka, ki se rada vrača v Hrastnik, Šavno Peč in na Dol pri Hrastniku.

Mahkota je umrl 14. decembra 2018 v Ljubljani.

MP

Foto: osebni arhiv

Viri in literatura

Wikipedia

Fanči Moljk, Umrl je Ante Mahkota, Savus, 2018

Isti avtor