V Trbovljah so se lotili obnove kipa Boj proti Orjuni, ki stoj pred Zasavskim muzejem Trbovlje. Kip akademskega kiparja Stojana Batiča so postavili leta 1974. Od postavitve ga še niso restavrirali.

Slovenski kipar Stojan Batič je bil rojen 2. junija 1925 v Trbovljah, umrl je 17. septembra 2015 v  Ljubljani. Njegovo umetniško delovanje je bilo tesno povezano tudi z rojstnim mestom, saj v Trbovljah stojijo številni njegovi kipi. Batič velja za izrazitega predstavnika figuralnega kiparstva. Njegov stil je močno vezan na vselej navzočo monumentalno spomeniško izraznost, ki jo je mojster svojsko stiliziral z razgibanostjo figure v prostoru. Obenem je v njegovem opusu izjemno razvejana pot poetične, včasih izrazito erotične male plastike. V tej prvini se je pogosto ukvarjal z lepoto mladih ženskih teles in ljubezenske igre. Več ciklusov iz zrelega obdobja je posvečenih antični in slovanski mitologiji.

Batič je leta 1960 dobil Prešernovo nagrado za kiparski ciklus Rudarji, poleg številnih drugih nagrad pa je postal tudi častni občan Trbovelj. Leta 1988 so v Zasavskem muzeju v Trbovljah odprli Batičev salon, stalno razstavo njegovih del iz donacije. V obnovljeni Švicariji v ljubljanskem Tivoliju, kjer je ustvarjal v letih 1954-59, je postavljen Spominski atelje Stojana Batiča, ki je rekonstrukcija njegovega ateljeja na Svetčevi ulici v Rožni dolini.

V Trbovljah so se lotili strokovnega čiščenja in obnove enega njegovih najbolj znanih monumentalnih kiparskih stvaritev, kipa Boj proti Orjuni. Poseg ni enostaven, saj je kip težak nekaj ton. Zaradi postopka, ki je poseben, obnova ne bo potekala na mestu, kjer je kip postavljen. Restavriral ga bo restavrator Gregor Podkrižnik v svoji delavnici. Na Občini Trbovlje predvidevajo, da bo restavracija potekala dva meseca.

V tem času bodo sanirali tudi okrušeno betonsko ploščo, na kateri kip stoji. »Po obnovi plošče in vrnitvi kipa pred Zasavski muzej Trbovlje, bo ena izmed pomembnejših skulptur v parku ponovno zasijala, hkrati pa bodo zopet do izraza prišli sedaj zakriti zlati detajli, ki delajo kip Boj proti Orjuni še toliko bolj poseben in veličasten,« so zapisali na spletni strani Občine Trbovlje.

V skulpturi so vdelani zlati detajli na kipu rudarja, ki so sedaj zaradi dotrajanosti skoraj nevidni, po restavraciji pa bodo zopet prišli do izraza. Kip ponazarja enega izmed pomembnejših dogodkov delavskega gibanja pred drugo svetovno vojno. Povezan je s trboveljskim občinskim praznikom, saj opominja na dogodke, ki so se zgodili 1. junija 1924, ko se je revirsko delavstvo uprlo jugoslovanski fašistični skupini Orjuni. V tistem času je delavstvo pokazalo veliko željo po svobodi in ustavilo Orjunaše, kar je privedlo do zloma prvih fašističnih organizacij v Jugoslaviji.

Kip Boj proti Orjuni pa je za občane Trbovelj tudi simbolično pomemben. Občinski nagrajenci – častni občani in prejemniki Prvojunijske nagrade namreč poleg priznanja prejmejo unikaten, ročno izdelan odlitek kipa Boj proti Orjuni, ki ga je pred več desetletji iz žgane gline zmodeliral kipar Stojan Batič. Bronast odlitek do potankosti posnema original, ki krasi Ulico 1. junija pred Zasavskim muzejem Trbovlje.

Savus

Foto: arhiv Občine Trbovlje, Celjskozasavski.si

Prejšnji članekUspešni litijski gimnazijci
Naslednji članekPisane peresnice