Člani Zasavskega društva seniorjev menedžerjev in strokovnjakov so se konec maja spet odpravili na ogled enega uspešnih slovenskih podjetij. Tokrat jih je pot peljala v Vipavsko dolino, kjer so obiskali podjetje Pipistrel in si ogledali nasad češenj.
Podjetje Pipistrel je vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motorno-jadralnih letal ter jadralnih letal s pomožnim motorjem. Svoje ime si je nadelo po znanstvenem imenu enega od rodov gladkonosih netopirjev pipistrellus, ki je upodobljen tudi v njihovem logotipu. Zasavske obiskovalce je sprejela Taja Boscarol in jim z zanimivim predavanjem in filmom predstavila zgodovino razvoja podjetja.

Podjetje je leta 1987 ustanovil Ivo Boscarol, kot prvi in edini zasebni proizvajalec zrakoplovov v Jugoslaviji. Leta 1995 so začeli razvijati in proizvajati lastno motorno-jadralno letalo Sinus. Nato so sledili novi modeli ultra lahkih letal. Bilo jih je enajst. Pipistrel velja za pionirja alternativnega letalstva v Sloveniji in širše. Njihovi “zeleni proizvodi” temeljijo na malo upora in veliko vzgona, rezultat pa so zelo varčna letala. Izdelali so prvo dvosedežno električno letalo na svetu, prvo električno šolsko letalo na svetu, izdelali edino letalo na svetu s tremi pogoni, dosegli tri zmage na Nasinih natečajih, prejeli številna priznanja doma in v svetu. Zasavce je pozdravil in jim svojo pot do uspeha predstavil tudi Ivo Boscarol. »Zaupanje vase, prava organizacija in dober produkt te popelje na svetovno tržišče in to brez onesnaževanja in ne na račun zaposlenih,« je povedal. »Pomembno je, da si postavljamo previsoke cilj in sanje se uresničijo, če si to res želimo. Neuspehov ni, so samo izzivi za naprej.« Člani društva so se strinjali, da je Ivo Boscarol nosilec vrednot, ki jih danes v slovenskem prostoru zelo primanjkuje.

V nadaljevanju obiska so si ogledali letala pred hangarjem in nagradni polet izžrebane dvojice s Panthero, lahkim ekonomičnim štirisedežnim enomotornim športnim letalom, ki ga je pilotiral Mirko Anžel, testni pilot Pipistrela in član Zasavskega društva seniorjev managerjev in strokovnjakov.

Po obisku v Pipistrelu so si člani društva ogledali še največji nasad češenj v Lokavcu, iz katerega so odšli z novimi znanji o skrbi za češnje in polnimi gajbicami tega sočnega sadja.

AR