Najprej si je osemnajst članic Društva kmečkih žena in deklet z Dola in Hrastnika ogledalo v Polzeli grad Komenda, kjer je muzej hmeljarstva, bogata knjižnica, glasbena šola, dvorana za koncerte in druge kulturne prireditve. Posebna soba pa je posvečena pesnici in častni občanki Neži Maurer. Zdela se jim je še posebej zanimiva, saj so v njej razstavljeni njeni osebni predmeti, kosi pohištva pa še kak del oblačil. Tudi kipec za Slovenko leta, ki ga je dobila leta 2008, je razstavljen. V ta grad je v letih  1817-1819 prihajal pesnik dr. France Prešeren na obisk k svojem svojemu stricu Antonu Muhovcu, župniku na Polzeli.
V Žalcu so se srečale tudi z Majo Klemen, nekdanjo Dolanko, ki ima certifikate za biološko dinamično kmetovanje. Med drugim jim je predstavila dosežke s konopljo. Konoplja je zelo odporna rastlina, ne motijo je ne vremenske spremembe ne škodljivci. Slama je  primerna za zastirko, saj neguje tla in zatira plevel. Članice so se lahko prepričale, da so konopljine nogavice že naprodaj, videle pa so tudi predelavo slame v volno in stržen.

Na gori Oljki so  v baročni cerkvi občudovale Zadnjo večerjo z apostoli v naravni velikosti, ustavile pa so se tudi v cerkvi sv. Marjete, ki  stoji v centru Polzele.

Fanči Moljk

Prejšnji članekVšečkajte Zasavca!
Naslednji članekDelu čast in oblast