Članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje so na rednem letnem občnem zboru za leto 2021 istočasno obeležile tudi 25. obletnico društva.

V prvih letih delovanja je bilo zanimanje bolj skromno. Od leta 2008 naprej ima društvo svoje prostore v KS Franc Salamon v Gabrskem. To je omogočalo, da smo se lahko članice začele pogosteje srečevati. Organizirale smo delavnice v kuhanju, v peki kruha in peciva, predavanja (predvsem s področja kmetijstva, zdravstva, osebne rasti, prikaza izdelovanja košar, predenja volne in še bi se kaj našlo).

Da pa nismo samo pekle, je društvo sodelovalo na različnih prireditvah. Tako smo se udeležile ženskih kmečkih iger, na državnem nivoju smo v Jakobskem Dolu kuhale kislo župo, sodelovale na festivalu Funšterc v Hrastniku, sodelovale z mojstrico izdelovanja rož iz krep papirja, izdelovale rože iz nogavic, pletle, kvačkale. Ob prihodu praznikov (božično – novoletni prazniki, velikonočni prazniki) smo članice pripravile razstave za občane v Delavskem domu Trbovlje. Za izbor Kmetica leta smo nominirale dve članici.

Prav luštno je sodelovanje z osnovnimi šolami. Učenci prvih razredov pridobijo nekaj osnovnega znanja o izdelavi testa za piškote, o kuhanju enostavnih jedi. Spomladi pridejo učenci na društveni vrt v Knezdol, kjer posejejo in posadijo semena. V jeseni poberemo, kar zraste in v šoli učenci nato pomagajo pripraviti zelenjavo za enolončnico. To je potem njihova malica. Želja žena je, da bi mladi spoznali, kako se živi in kaj se dela na kmetijah.

Članice se srečamo enkrat tedensko in izmenjamo različne debate okrog setve, saditve. Enkrat, dvakrat letno pripravimo predavanje o pridelavi zelenjave. Svoje izkušnje nam zaupa strokovna sodelavka iz KGZ Slovenije. Tako dobimo odgovore na vprašanja o težavah s škodljivci, boleznimi vrtnin itn.

Občni zbor s pridihom obletnice se je prijetno zaključil s tortami in veselim klepetom med ženami.

Metka Štrajhar

Foto: Metka Štrajhar