Ob Savi granata in topovska izstrelka

0
869

Dane dopoldan so na brežini Save v Trbovljah našli tri neeksplodirana ubojna sredstva iz druge svetovne vojne. 

»Na ozemlju Republike Slovenije je veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, ostalin prve in druge svetovne vojne, pa tudi vojne za Slovenijo. Med najdbami je največ ročnih bomb, različnih vrst streliva za pehotno orožje, vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min ter letalskih bomb. Največja verjetnost, da bomo naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva, je na območju severnoprimorske regije, kjer je med prvo svetovno vojno potekala soška fronta,« je zapisano na spletni strani Ministrstva za obrambo. Očitno pa se nekaj teh neeksplodiranih ubojnih sredstev nahaja tudi v Zasavju. Danes so z nabrežja Save v Trbovljah odstranili granato in dva topovska izstrelka.

»Danes ob 11.30 smo bili obveščeni, da so potapljači na brežini reke v Trbovljah našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Policisti so kraj zavarovali do prihoda delavcev Uprave RS za zaščito in reševanje, ki so granato iz obdobja II. svetovne vojne zavarovali. Pri pregledu neposredne okolice sta bila najdena še dva topovska izstrelka. Vse najdene predmete so delavci ustrezno zavarovali in odpeljali s kraja v ustrezno skladiščenje in kasnejše uničenje,« so nam sporočili s PU Ljubljana.

Vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, so nevarna. Ob nepravilnem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in zanetijo požare, porušijo objekte, povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt, še svarijo na Ministrstvu za obrambo.

Savus

Fotografija je simbolična. Foto: arhiv URSZR