nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Prehranska dopolnila in vpliv na staranje kože

Kolagen in elastin dajeta koži trdnost in elastičnost. S starostjo pa se njuna vsebnost v koži zmanjšuje – letno izgubimo približno 1 % kolagena. Poleg tega se z leti v koži zmanjša tudi količina hialuronske kisline. Koža postane bolj ohlapna, manj elastična, bolj suha, je tanjša, se guba in povesi. Ti znaki staranja so prej opazni pri ženskah kot pri moških. Vzrok je v sami strukturi kože, ki se razlikuje med spoloma.

Kaj pa poleg spola tudi vpliva na staranje kože?

Genetske predispozicije, kumulativne poškodbe zaradi sonca in direktne kemične poškodbe (kajenje, agresivne kemikalije).

Obstajajo številni tretmaji, ki lahko ublažijo oz. do določene meje odstranijo znake staranja.

Kako je pa s prehranskimi dopolnili?

Nekatera prehranska dopolnila vsebujejo kolagen in/ali hialuronsko kislino. Dokazi o učinkovitosti pa so vezani na kolagen določene znamke, pri drugih kolagenih pa je učinkovitost vprašljiva. Če ste alergični na ribe ali jajca, bodite pozorni, od kod je kolagen pridobljen.

Dnevni odmerek kolagena je od 1 do 9 g (odmerjanje preverite na embalaži), neodvisno od hrane. Pri jemanju kolagena lahko pride do gastrointestinalnih težav, glavobola, omotice ali izpuščajev na koži. Učinki na koži se večinoma opazijo po osmih tednih jemanja.

V študiji s Q10 določene znamke (150 mg vodotopnega Q10) so dokazali zmanjšanje gub okoli oči, nosu in ust pri ženskah srednjih let. Gube na čelu in med obrvmi se niso zmanjšale, prav tako ni bilo izboljšanja v gostoti in hidraciji kože.

Na izboljšanje videza kože imajo manjši vpliv tudi kakavovi flavanoli. V študiji, kjer so 24 tednov ženske pile nizkokalorično pijačo iz kakava (4 grame kakavovega praha, kar je vsebovalo 320 mg kakavovih flavanolov), so dokazali zmanjšanje globine gubic okoli oči in izboljšanje elastičnosti kože.

Ali ste vedeli, da je leta 2012 Evropska komisija potrdila uporabo zdravstvene trditve, da kakavovi flavanoli pomagajo ohranjati prožnost žil, kar pripomore k normalnemu pretoku krvi. Na izdelku je lahko navedena ta trditev le v primeru, če dnevni odmerek vsebuje vsaj 200 mg kakavov flavanolov.

Obstaja nekaj dokazov, da lahko prehranska dopolnila z astaksantinom zmanjšajo število gubic okoli oči, ne vplivajo pa na njihovo globino. Raziskavo so delali pri moških (20 – 60 let), ki so 2x dnevno prejemali astaksantin v odmerku 3 mg.

Nekatera prehranska dopolnila pa lahko v določeni meri tudi zaščitijo pred opeklinami ali poškodbami kože izpostavljene soncu. Vsa navedena prehranska dopolnila je potrebno jemati nekaj tednov pred izpostavljanjem UV žarkom. Beta karoten – sam ali v kombinaciji z ostalimi karotenoidi (lutein, likopen), v odmerku 24 mg dnevno (sam ali po 8 mg v kombinaciji) po 12 tednih jemanja signifikantno zmanjša rdečico po izpostavljenosti soncu. Prav tako zaščitijo tudi astaksantin, kakavovi flavanoli, piknogenol …

Pri izpostavljanju soncu, kljub jemanju prehranskih dopolnil, se vedno zaščitite s sončnimi očali, oblačili in ustrezno kremo z UV zaščito.

Za dodatna pojasnila ste vabljeni na posvet v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag .farm., spec.

Isti avtor