Regionalna razvojna agencija Zasavje je 28. novembra 2023 organizirala srečanje Regijske razvojne mreže Zasavje. Namen delovnega srečanja predstavnikov mreže je bila razprava o viziji razvoja zasavske regije in preučitev možnosti razvoja regije skozi inštrument Dogovora za razvoj regij 2021 – 2027 s poudarkom na projektu PONI Zasavje ter skozi priložnosti, ki jih ponuja Sklad za pravični prehod Zasavja.

Srečanje je predstavljalo tudi priložnost za oblikovanje novih projektnih predlogov in pobud za bolj ciljno usmerjen razvoj regije.

Agencija je članom Regijske razvojne mreže Zasavja uspela predstaviti tudi aktualne novosti pridobivanja certifikata za zaščito “zasavske jetrnice” kot specifikacijo proizvoda za zajamčeno tradicionalno posebnost regije. »Na RRA Zasavje si prizadevamo, da skupaj z lokalnimi proizvajalci ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, ki so nam bili v pomoč pri pripravi vloge, pridobimo certifikat za zaščito prve jedi iz zasavske kuhinje, s čimer bo regija nedvomno postala bolj prepoznavna s kulinaričnega vidika,« je povedal strokovni sodelavec RRA Andraž Malovrh.

Jetrna klobasa ni edina jed, po kateri slovi zasavska kulinarika, je pa zagotovo posebnost gostišč in mesarij od Litije do Hrastnika. Jetrnico so že upodobili na poštni znamki. Tudi zaščititi so jo Zasavci že poskušali, a je poskus spodletel, ker je bilo receptov vsaj toliko kot izdelovalcev. »Zdaj v zasavskem loncu spet brbota. Če bo šlo po načrtih, bo v letu ali dveh podobno kot kranjska klobasa zaščitena zasavska jetrnica,« je optimističen Malovrh.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekZagorje v rdečem in vijoličastem
Naslednji članekPo darilih že diši!