Občina Zagorje ob Savi se bo z barvno  osvetlitvijo objektov 1. in 3. decembra pridružila dvema mednarodnima akcijama.

V petek, 1. decembra, bodo objekte, ki so ponoči osvetljeni, obarvali v rdečo barvo in se s tem dejanjem pridružili aktivnostim ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u.

V nedeljo, 3. decembra, pa bodo objekti zasijali v vijolični barvi, mednarodni barvi invalidov.  Mednarodni dan invalidov obeležujemo 3. decembra, ob tem pa invalidske organizacije opozarjajo, da invalidi predstavljajo 15 odstotkov svetovne populacije, kar je več kot milijarda ljudi.

Kot so zapisali v Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije, se slovenski invalidi povezujejo v invalidskih organizacijah, ki niso le prostor za izmenjave izkušenj, ampak z izvajanjem številnih programov in dejavnosti pomembno prispevajo k izboljšanju položaja invalidov. Velika večina reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij, v okviru katerih deluje tudi 210 lokalnih društev, sodeluje v Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije. NSIOS si prizadeva za zagotavljanje temeljnih človekovih pravic invalidov, spremlja uresničevanje zavez, ki jih ima naša država na podlagi Konvencije ZN o pravicah invalidov ter drugih mednarodnih in nacionalnih pravnih aktov, opozarja na diskriminacijo, družbeno-ekonomski položaj invalidov in pomen zagotavljanja enakih možnosti ter prispeva k oblikovanju enakopravne, pravične in vključujoče družbe.

Savus

Foto: arhiv Savus (Zagorje v modrem)


 

Prejšnji članekDomen Drobež državni prvak
Naslednji članekO zaščiti zasavske jetrnice