Marina Benetek, članica Literarnih prijateljev DUT, je literarni večer 20. marca posvetila mesecu, ko se je marsikaj dogajalo in se še bo in ga predstavila na njej značilen hudomušen način.

Pričelo se je s pustovanjem, ko ni manjkalo krofov, mišk, flancatov, pridružila se jim je kakšna prekajena krača ali klobasa. Na pepelnično sredo se je pričel štiridesetdnevni post. Dan pomorstva, ki je 7. marca, cenimo zaradi čudovitega koščka morja, ki ga imamo. Nanj je obiskovalce v mislih popeljala pesem Jadraj z menoj, ki jo je zapela Simona Češarek, ob spremljavi citrarke Anteje Bokal, učenk OŠ Tončke Čeč.

Leta 1911 so v  Sloveniji prvi  praznovali dan žena, 8. marec. Marina trdi, da so ženske daleč boljše od moških, kar je utemeljila, da karkoli daš ženski, bo vedno naredila nekaj več. Ona pomnoži in poveča vse kar ji je dano. Napisala je tudi dve pesmi Dan žena prvič in Dan žena drugič, ki sta ju prebrala Bogdan Barovič in Jože Bernot. Jožica Novak je predstavila svoje razmišljanje o položaju žensk.

Tudi moški imajo svoj praznik, 10. marca, dan mučenikov. Ta dan napoveduje vreme za naslednjih štirideset dni. Tudi zanje je Marina napisala pesem Za mučenike, ki jo je prebrala Cvetka Kozmus.

12. marec, Gregorjevo, je slovensko Valentinovo, ko se ptički ženijo in pozdravljamo pomlad. Veljalo je, da so se morala dekleta ozirati v nebo in prva ptica, ki jo je dekle uzrlo, je naznanjala, kakšnega moža bo dobila. Tisti, ki so delali ob svečah, so jih na ta dan spustili po vodi, ker jih naslednje mesece niso potrebovali. Pesem Gregorjevo je predstavila Marija Juraja.

20. marec je mednarodni dan sreče, ki jo največkrat najdemo v malih stvareh. Nekateri jo iščejo celo življenje, ker niso nikoli z ničemer zadovoljni. Pesem Sreča, ki jo je napisala Bina Žmavc, je prebrala Lea Arenšek. Vida Vozel je prebrala Bližino Ferija Lainščka. Temu so svoj glasbeni vložek dodali učenci OŠ Tončke Čeč, ki igrajo v Eko bendu pod mentorstvom učiteljice Zinke Bregar.

21. marec je prvi pomladanski dan in svetovni dan lutkarjev. V Trbovljah so dejavne članice Kulturnega društva Lučka, ki so dosegle že več nagrad na državni ravni. Lutke se tokrat niso mogle predstaviti, a so obljubile, da bodo prišle kdaj drugič. Za Slovenijo živim je zapela Simona Češarek, Jožica Novak je prebrala Kratko pesmico, ki jo je napisala Marina Benetek, tej pa je sledila Ti veš Ferija Lainščka, ki jo je prebral Andrej Železnik.

Ker je voda zelo pomembna v življenju, so ji posvetili 22. marec, ki je postal svetovni dan voda. Tudi o vodi se Marina Benetek sprašuje Kdaj ima voda največjo moč? Te rime je prebrala Lea Hlebec. Za glasbo je poskrbel Eko bend.

Iz ZDA smo zadnja leta uvozili materinski dan, ki ga praznujemo 25. marca. Pri nas smo na ta dan nekdaj slavili Marijino oznanjenje. Tako dan spet dobiva veljavo, saj poudarja vlogo matere v našem življenju. Marinino pesem Materinski dan je predstavila Vida Vozel. Kako raste mama Toneta Pavčka Cvetka Kozmus, Mamo Nika Grafenauerja Marija Juraja, Materi Kajetana Koviča Jože Bernot, Tebi, mati Anice Černej pa Bogdan Barovič.

Večer je precej poudarjal ljubezen, ki nas obdaja, zato se je zaključil z enakim naslovom pesmi Ljubim, ki jo je predstavil Andrej Železnik. Večer so začinili z Golico člani Eko benda.

Zadovoljni obiskovalci so nastopajoče nagradili z močnim aplavzom.

Besedilo in slika: Irena Vozelj