Februar je mesec kulture. Ali tudi februarska ekipa Zasavskih pet praznuje kulturni praznik? Dela prost dan izkoristijo za kulturno udejstvovanje ali druge prostočasne aktivnosti? Kaj jim pomeni kultura in katera oblika kulture (film, knjiga, glasba …) jih najbolj prepriča?

Tina Baloh, svetovna prvakinja v point fightingu, Zagorje

Prav posebnega načina praznovanja nimam, dela prost dan izkoristim in čas preživim z družino.

Kulturo vidim kot nek odraz sodobne družbe. Ni le ples, glasba, umetnost, ampak so tudi spomini na nekaj uspešnega, je vse, kar nas povezuje skozi tisoče generacije in vse, kar so nas naučili starši. H kulturi spadajo tako prazniki, običaji, domovinska zavest kot tudi družinske tradicije, bonton in podobno. Tako kot se družba spreminja, se hkrati spreminja tudi naša kultura in se razlikuje od drugih. Prevečkrat jo zanemarimo vendar se je kljub ne praznovanju moramo zavedati in jo ponosno nositi po svetu.

Najbolj tradicionalen prikaz kulture je ujet na papirju med platnicama, film pa je tista oblika katere se jaz največ poslužujem.


Martin Gaberšek, predsednik KS Šentgotard, Zagorje

Verjamem, da je kultura zelo pomembna za obstoj in razvoj vsakega naroda ter tudi vsakega posameznika, zato kulturni praznik običajno praznujem. Če ne drugega, vsaj izobesim slovensko zastavo in pogledam podelitev Prešernovih nagrad. Letos sem ta praznik kar primerno obeležil, saj sem se udeležil občinske prireditve v zagorskem Delavskem domu in krajevnega dogodka, ki ga vsako leto ob kulturnem prazniku organizira kulturna sekcija našega turističnega društva. Težko bi se odločil samo za eno zvrst kulture. Berem kar veliko, ravno sem prebral roman o rudarjenju v Zagorju oz. življenju rudarjev z naslovom Zmajeva kri, pogosto gledam filme, v zadnjem času predvsem ne-hollywoodsko produkcijo, glasba nas tako skoraj povsod spremlja, tudi na kakšni razstavi umetniških del sem že bil … Torej, vsakega po malo.


Mateja Gerečnik, izvršna sekretarka SKEI Slovenije, Zagorje

Da bi kulturni praznik posebej praznovala, težko rečem. Mi je všeč, ker je dela prost dan, priznam. Navadno ga izkoristim za obisk gora.

To pa ne pomeni, da mi kultura ne pomeni nič. Seveda mi. Zelo rada imam knjige, berem veliko. Rada grem tudi na koncert, v gledališče. Tudi kakšen muzej obiščem, ne samo takrat, ko sem kje v tujini. Grem tudi v domače, ki jih včasih neupravičeno zapostavljamo.

Vem, da si večina pod pojem kulture predstavlja knjige, film, gledališča, poezijo, … Moji pogledi na kulturo so malo širši. Pod kulturo štejem tudi kulturo med ljudmi. Kulturno obnašanje, odnose, spoštovanje, sprejemanje drugačnosti, … Tukaj pa nam po mojem mnenju manjka največ. Obiski kulturnih ustanov nam še nekako uspejo. Na žalost je pri nekaterih to stvar prestiža, ne odnosa do kulture.

Ko bomo znali kulturo vnesti v sleherni del svojega življenja in odzivanja na dogodke, bo svet ne samo bolj kulturen, tudi bolj znosen. Za vse.


Annemarie Jerman, članica Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje, Trbovlje

Z veseljem praznujem kulturni praznik. Po navadi dan praznika izkoristim za ogled kakšne kulturne ustanove, mnoge imajo namreč dan odprtih vrat. Na primer Cankarjev dom ali pa SNG Drama. Včasih se celo udeležim proslave ob kulturnem prazniku, če nastopa kdo, ki ga poznam.

Vse oblike kulture so mi blizu, pisana beseda, filmi, likovno umetnost … Ne samo, da uživam v stvaritvah in obiskujem gledališče, muzeje in kino, se tudi sama aktivno udejstvujem. Najbližje mi je gledališka umetnost. Že od mladih nog sem Članica Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje. Začela sem kot igralka, po novem tudi režiram in pomagam pri vodenju kulturnega društva Svoboda.

Kulturno ustvarjam, ker mi kultura pomeni nekaj presežnega. Ustvarjalnost mora iz človeka in dobro je, če kdaj sproti tudi kreativno izpostaviš svoje mnenje ali pa postaviš ogledalo družbi. Seveda pa k motivaciji za kulturno udejstvovanje štejem tudi druženje z ljudmi, ki sem jih zaradi gledališča spoznala. Smo res dobri prijatelji in dejejo mi občutek pripadnosti.

Za letošnji mesec kulture smo v Mladinskem gledališču Svoboda Trbovlje pripravili tretjo ponovitev predstave Štilčki, konec meseca; v soboto 29. 2. 2020, pa bomo uprizorili še predstavo Diplomiranec. Lepo vabljeni.


Andreja Ojsteršek Urh, selektorica moške članske namiznoteniške reprezentance Slovenije, Hrastnik

Kultura je širok pojem. Bolj kot praznovanje kulturnega praznika enkrat na leto se poslušam držati kulturnih vrednot vsakodnevno. Smatram namreč, da bi vsak človek moral biti sam sebi največja kulturna vrednota. Šele nato pridejo knjige, gledališča, film, glasba itd.Knjiga je moj vsakdanji spremljevalec ( kljub pametnim telefonom ) že od mladih dni, ostale stvari pa pridejo na vrsto občasno.

France Prešeren je eden od simbolov slovenske kulture, katerega Zdravljice se najbolj razveselim, ko moji igralci stojijo na najvišji stopnički. Istočasno pa vse moje spoštovanje tudi vsem ostalim kulturnikom, ki so in še vsakodnevno zaznamujejo vrednote slovenske kulture.