Že peto leto zapored je Srednja šola Zagorje organizirala Nefiksov karierni dan. 14. januarja je karierni dan otvorila Berta Flisek, višja policistka – vodja policijskega okoliša I s predstavitvijo svojega poklica. Sledil je sejem visokošolskih zavodov, na katerem so se predstavile Alma Mater Europaea, Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru, Fakulteta za management in Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor in Biotehniški izobraževalni center Ljubljana.

Osrednji dogodek kariernega dne je bil pogovor z gosti iz lokalnega okolja, kamor so organizatorji povabili župane občin Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Radeče, Litija in Šmartno pri Litiji, udeležila pa sta se ga župana Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in župan Občine Hrastnik Marko Funkl. Gosta sta bila tudi Tjaša Polc, strokovna sodelavka Regionalne razvojne agencije Zasavje, in Tadej Psarn, srednji zdravstvenik, ki se je šolal na Srednji šoli Zagorje. Pogovoru so z zanimanjem prisluhnili tudi gosti med občinstvom – dijaki Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Čeprav se županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič ni udeležila tokratnega pogovora, se je v prejšnjem tednu o delovanju občine pogovarjala z dijaki na uri državljanske vzgoje.

Letošnji karierni dan je potekal pod naslovom Prihodnost je lokalna. »Pa je res?« je goste vprašal moderator Marko Pavlovič. Župan Občine Hrastnik Marko Funkl in župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan se strinjata, da je vključevanje mladih in upoštevanje njihovih idej pomembno pri razvoju občine, Tjaša Polc iz RRA Zasavje pa je mlade spodbudila, naj bodo že v času šolanja aktivni v različnih društvih, naj se preizkusijo s študentskim delom, saj so vse izkušnje zelo dragocene.

V pogovoru so se gostje dotaknili tudi ekoloških tem. Funkl je poudaril pomen zelenega turizma v Zasavju in nagrajevanje tistih, ki bodo manj onesnaževali okolje.

Švagan je mlade spodbudil z mislijo: »Iz vsakega padca je potrebno narediti še boljšo zgodbo v življenju.« Z zanimanjem so zbrano prisluhnili zgodbi, ki jo piše nekdanji dijak SŠ Zagorje Tadej Psarn, ki je našel v kuhinji gostišča Trojane svojo sanjsko službo. Pogovor je zaključil z mislijo: »Prva stvar je vizija. Če veste, kam greste, boste prišli do cilja.«

ŽP in ZR

Foto: arhiv SŠ Zagorje

Prejšnji članekFrpruh v Šmartnem pri Litiji
Naslednji članekVlamljal v hrastniške lope